Президентът Румен Радев: Българската позиция към европейската интеграция на Северна Македония е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в ЕС

Снимка: Радио "Фокус" - Смолян

Хората от България а от Република Северна Македония  споделят общ културен код, история и език от повече от 1300 години и затова точно политиците имат общата отговорност и от двете страни да търсят подходи, които ни сближават, а не поводи, които да ни разделят. Това заяви пред журналисти в Смолян президентът Румен Радев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Държавният глава посочи, че идеологията и манипулациите на тоталитаризма няма място в обединена Европа. „Затова и нашата позиция е ясна и тя е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в общото европейско семейство. Нашата позиция е най-вече в интерес на Република Северна Македония, защото внася ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на европейското приобщаване на Република Северна Македония“, поясни президентът Радев.

„Не е работа на политиците на Република Северна Македония да коментират вътрешно-политическия живот  в България, така както аз не коментирам и не се занимавам с вътрешнополитическите въпроси на Република Северна Македония. Аз съм поканил президентът Пендаровски да посети България още по иногорациата, където лично отидох и имахме една много ползотворна среща. Няколко пъти съм потвърждавал своята покана към него и очаквам да намери време да дойде в България“, допълни президентът Радев. Той уточни, че не трябва да се чака комисията по исторически и образователни въпроси да напредне, за да има такова посещение. „Напротив, ролята задачата на политиците е да сближават позициите и то в трудни моменти“, каза още държавният глава.

Нели ГЕРГЬОВСКА