Президентът Румен Радев връчи почетен знак на читалище „Надежда“ по случай 150-ата годишнина от създаването на културната институция

Снимка: Радио "Фокус" - Велико Търново

Велико Търново. Президентът Румен Радев връчи почетен знак на Читалище „Надежда – 1869“ по случай 150-ата годишнина от създаването на културната институция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Церемонията се състоя в салона на читалището, а на нея присъстваха областният управител проф. Любомира Попова, кметът инж. Даниел Панов, общественици и граждани.

„Великотърновското читалище „Надежда“ с цялостната своя дейност,  от самото си основаване, има не само регионално, но и национално измерение. Читалището е създадено преди България да бъде свободна държава, преди България да има свободни и независими институции. Точно заради това читалището в онези времена се превръща в институция, превръща се в защитено пространство на българския дух, защото то е създадено от порива на българина към свобода, към знания, към просвета. Именно това читалище изиграва голямо значение за възпитанието на българите в родолюбие, в  уважение към нашите традиции, в търсене на нови пространства за неговата просвета, за неговата култура и в крайна сметка за нашето национално Освобождение“, посочи президентът. Той подчерта, че след Освобождението читалище продължава да бъде средище, гнездо на българската просвета, на българската култура. „Това, което прави това читалище национално значимо е, че тук още кънтят гласовете на хората, заседавали в няколко народни събрания. То има съществен исторически принос, то трасира нашето развитие като нова държава след Освобождението. За това изразявам своето дълбоко уважение към ръководството на читалище, към настоятелството, към всички самодейни състави, към всички членове, които днес продължавате да пренасяте онази искра на българското родолюбие, на българския силен дух, на българския стремеж към просвета, култура, съвършенство и свобода“, каза още Румен Радев.

Председателят на читалище „Надежда – 1869“ връчи на президента знак, изработен специално за 150-та годишнина от основаването на читалището. На него е изобразен златен лъв – символ на българската държава. „Нашето читалище като културен дом ще продължи да развива традиционните български ценности. Ще продължим да обучаваме и предаваме на младото поколение любовта към България, родолюбието и вярата, че България винаги ще пребъде“, допълни арх. Донка Колева.

Надежда КРЪСТЕВА