Президентът Румен Радев: Всеки един проект за модернизация на въоръжените сили трябва да води до полза не само на армията, но и на цялото общество

Президентът Румен Радев изказа събезнования на близките на загиналия при учение канадски военнослужещ. „Това е учение без българско участие, и в момента се води разследване за причините. Военната професия е високо рискова и политиците не бива да забравят това“. Това заяви на полигон „Ново село“ край Сливен президентът Румен Радев, предаде репортер на Радио Фокус – Сливен. По повод предстоящата сделка за закупуване на изтребители за нуждите на Българската армия, Радев коментира, че при модернизацията на ВВС е важен целият хомогенен пакет, включващ самия самия самолет,  наземна техника и обучение на персонал. По думите му, МО е разработило един хомогенен пакет, гарантиращ надежни способности и оползотворяване на бойните възможности на самолетите. „Очаквам правителството да гарантира, че няма орязване на бойните възможности, според заявенато от нас“, заяви Румен Радев. Президентът заяви, че всеки един проект за модернизация на въоръжените сили трябва да води до полза не само на армията, но и на цялото общество. По думите му, това означавало силно индустриално сътрудничество и коопериране в сферата на високите технологии.

По повод обсъждането  на размера на партийните субсидии, президентът заяви, че дебатът в НС не е изчерпан.

Президентът допълни, че в момента екипът му разглежда проекто-закона за устройството на Българското Черноморие, за да се защити максимално интересът на гражданите.

Румен Радев даде и добра оценка на учението „Ответен удар 2019 „, което наблюдава днес на полигон “ Ново село“ край Сливен. В него участват 800 военнослужещи от България, САЩ, Северна Македония, Гърция и Албания.

Людмила ЙОРГОВА