Президентът Румен Радев: На преображение през 1903 година тракиецът въстана, за да изпълни своя дълг като човек и българин пред своя род и към себе си

Бургас. На преображение през 1903 година тракиецът въстана, за да изпълни своя дълг като човек и българин пред своя род и към себе си. Това каза президентът Румен Радев по време на Националния възпоменателен събор по повод 116-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Така години след тези паметни събития Михаил Герджиков описа една от най-трагичните, но и славни страници от нашата история. Страница, написана с кръвта на шепа юнаци, изправил гордо вдигнати глави в една отчаяна, но достойна битка за справедливост. Едно народно въстание, един подвиг, за който с готовност и дори с нескрито удоволствие бедния селянин от странджанските и родопските усои и полският работник от одринските степи  заделяха от оскъдни свой и на децата си залък, за да си набавят оръжие“, отбеляза президентът Румен Радев. Той припомни, че след конгресите в Смилево и Солун, делегатите от одринския революционен окръг решават да застанат рамо до рамо със своите братя от Македония и да пренесат и своя дан към олтара на революцията.“От Илинден, през Преображение, до Кръстовден македонските и тракийските българка водят епична битка за свобода,избирайки достойна та смърт пред скотския живот.Въстанието е потопено в кръв – в Тракия избитите са хиляди, а селата – опожарени. Безкраен човешки керван поема по своя поход към земята на спасението, към свободна България. Неговата съдба о аче остава неразбрана. Това е несретничеството натракиеца – такова бе то през 19013ни през 1916 година. И свои и чужди търгуват за негова сметка, докато той с цената на живота си защитава общонационална кауза, ще напише по-късно Михаил Герджиков“,каза още държавният глава.

„И ако никой през годините никой не изпълни дълга си пред тракийци, то нека днес, от това свято място, нека да заявим категорично, че е въпрос на отговорност на всеки български държавник да бъде редом до наследниците на пострадалите. Нека да е ясно, че не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепешищата, които погълната не само домове и имане, но и хиляди човешки съдби. Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие, защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята, да не допуснем и да направим така, че да не бъдат забравени справесливите искания и да бъдат отлагания за някой следващ ден. Това е единственият европейски начин да постигнем завета на Георги Кондолов. Поклон пред паметта на героите и хилядите невинни жертви. Са живее България!“, посочи още Румен Радев.
Мария ПОПЧЕВА