Президентът Румен Радев на Рожен: Всички с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде

Снимка: Радио "Фокус"

Мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така, както нашите каба гайди могат заедно да разлюлеят една непоклатима планина, така всички с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде. Това заяви президентът Румен Радев на откриването на Събора на народното творчество и животновъдство, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Той благодари за възможността да сподели енергията и емоциите на Роженския събор. „Това не само е един от най-вълнуващите празници на народното творчество, но и на българщината, защото днес над родопските поляни цари автентичния и непокорен български дух. Поздравявам всички родопчани, които пазят свято традициите на духа и за които свободата е състояние на духа. Ние българите тачим местата, които ни събират и обединяват, които ни дават възможност да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предци и на техните ценности, защото Роженският събор е съвременен израз на красива и живописна страница на родопската приказка от дълговечната българска история“, отбеляза президентът Румен Радев.

Той припомни, че някога тук на Роженските поляни са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата. „Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството и от целия свят, за да почерпим сила от корена. Да потърсим най-чистата вода от извора за прежаднелите си души. България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите. Днес обаче Родопите са сред най-бързо обезлюдяващите се краища на България и със всяко обезлюдено родопско село, угасва един светилник, който отнася със себе си не само мъдростта на старците, но и надеждите ни за още неродените“, посочи президентът Румен Радев. Той пожела на всички участници, организатори и гости да запомнят това събитие като празник на българската родова памет и като жив извор на българското единство.

Нели ГЕРГЬОВСКА