Президентът Румен Радев: Посещението на папа Франциск показва доверието му в България за изграждането на един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят

Посещението на папа Франциск показва доверието му в България за изграждането на един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят. Това каза в изявление президентът Румен Радев след среща с папа Франциск, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Дълбоко в нашата родова памет са съхранени спомените за Унията на цар Калоян с Римската църква, за битката при Варна от 1444 г., за застъпничеството на Римската курия за българите след жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 г., за медицинската помощ при последвалата Руско-турската освободителна война“, заяви президентът Румен Радев и посочи, че е светъл споменът от времето, когато Анджело Ронкали – папа Йоан ХХІІІ, наричан от някои „Българския папа“, пребивава десетилетие като Апостолически визитатор и делегат в София.
„Днес, когато в Европа се завръщат омразата и ксенофобията, ние си спомняме великата мисия на светите братя Кирил и Методий – да отстоят правото на всеки народ да слави Бога на своя език. Дълбокият смисъл на техния урок е, че езиковите и културни различия не са пречка народите да живеят в мир и да изповядват общи ценности“, коментира държавният глава. „Ваше Светейшество, посещението Ви в Република България е едно от най-значимите събития в новата история на нашите отношения. Защото споделяме общи грижи и общи тревоги – грижата за опазването на мира и тревогите за съдбата на милиони човешки същества, хвърлени на произвола и обречени на преследване, унижение, бедност, робство, сегрегация и терор“, коментира Румен Радев.
„Искреността и емоционалният заряд в нашите отношения ми дават увереност, че нашата обща загриженост е основата, върху която хуманно мислещите хора могат заедно да постигнат своите общи, благородни стремежи за доброто на всички. Вашето посещение е свидетелство за обичта Ви към българския народ и доверието Ви в България за изграждането на един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят“, посочи президентът.
Деница КИТАНОВА