Президентът Румен Радев: Спасяването на българските евреи е вдъхновяващ пример за днешния и утрешния ден

София. Спасяването на българските евреи е вдъхновяващ пример за днешния и утрешния ден. Това каза държавният глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На официална церемония в президентството държавният глава Румен Радев удостои Роналд Лаудер – президент на Световния еврейски конгрес, с орден „Стара планина“ първа степен за особено големи заслуги за развитието на приятелските връзки и сътрудничеството между световната еврейска общност и държавните институции в България, както и за съществен принос в развитието на образованието у нас. „Г-н Лаудер, връченото високо държавно отличие е обективно признание за усилието Ви и дейността за издигане на ново ниво на връзките между България и Световната еврейска общност, между българския и приятелския еврейски народ“, каза още държавният глава.
Радев посочи, че днес се навършват 76 години от един безпрецедентен акт – спасяването на българските евреи. „В един от най-мрачните периоди на човечеството българският народ извърши този акт на безпримерна смелост, гражданска отговорност и човечност, спасявайки своите евреи. На днешна дата преди 76 години бе спряно решението за депортация на нашите евреи. Това не е просто историческо събитие, а вдъхновяващ пример за днешния и утрешния ден, защото един народ показва, че дори и в най-мрачните времена може да има смелост и отговорност, когато е изградил фундаментални ценности в продължение на повече от 1000 години. И ние се гордеем с това, което свършихме, и особено благодаря, че Вашата организация съдейства този пример да придобие световна популярност“, каза още той.
Президентът посочи, че наградата е и признание за приноса на Роланд Лаудер за укрепването и развитието на българската еврейска общност и за подпомагане на образованието. „Съвместните инициативи на Световния еврейско конгрес и на Организацията на евреите в България „Шалом“ съдействат не само за повишаване на нетърпимостта и противопоставянето на ксенофобията и дискриминацията, но и за по-добро сътрудничество с българските институции за действия срещу антисемитизма и речта на омразата. И днес шествието, което беше организирано, е доказателство за това. Убеден съм, че нашите усилия ще продължат и занапред“, заяви Радев.
Държавният глава припомни, че през ноември миналата година беше подписан Меморандум за разбирателство между българското правителство, Световния еврейски конгрес и Организацията на евреите в България „Шалом“. „Това ни дава увереност, че ще бъдем още по-ефективни в координацията, взаимодействието, обмяната на информация и на ефективни практики за протиовстоене на насилието и омразата. Уверен съм, че нашето сътрудничество ще продължава и занапред в името на световния мир и просперитет“, каза още Радев.