Президентът Румен Радев: Търновската конституция укрепва и показва здравите темели на българската държава

Велико Търново. Търновската конституция укрепва и показва здравите темели на българската държава. Затова трябва да се връщаме към нея винаги в трудни времена. Това каза президентът на Република България Румен Радев по време на тържественото заседание на Конституционния съд във Велико Търново по повод 140-та годишнина от приемането на основния закон, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. По думите му Търновската конституция е отправна точка за развитието на българската държава. Тя е основополагащ договор и основен върховен закон.
„Именно върховенството на Конституцията заслужава внимание и грижи днес. Връщането ни 140 години назад поставя много въпроси, а всеки следващ допир с Конституцията обогатява с нови послания“, посочи Румен Радев. Той припомни думите на председателя на Учредителното събрание екзарх Антим I по време на закриването на събранието – „Слава Богу, свършихме делото, за което бяхме повикани. Станаха някои неспоразумения, но то се разумява от само себе си. Нашето събрание беше като кораб, изложен на бури: Слава Богу, този кораб достигна пристанището. Можем да кажем, че направихме закони от народа и за народа“.
„Търновската конституция слага началото на българския конституционализъм. В центъра на тази уредба е личността и ние трябва да отстояваме интересите на народа, човека и изконната свобода. Конституционализмът е жив и сега. Вярвам, че в хода на това тържествено заседание ще се предложат идеи и смислени дебати, които ще водят към отговори и предизвикателствата на нашето време“, заяви президентът.
Тържественото заседание бе открито от председателя на Конституционния съд проф. Борис Велчев. В речта си той се обърна към президента с молба Велико Търново да бъде признато за историческа и духовна столица на България и конституционно.
Надежда КРЪСТЕВА