Премахват загражденията на площад „Гарибалди“ в столицата (ОБЗОР)

София. Премахват загражденията на площад „Гарибалди”, където в последната над половин година се извършваха ремонтни дейности. Това стана ясно след проверка на заместник-кметът на София Дончо Барбалов. Той установи, че работата на площад „Гарибалди“ е доста напреднала, но все още има дефекти във фугите, поставянето на плочките и други сравнително по-дребни забележки. Барбалов отбеляза, че площадът до голяма степен е приключил, но обектът още не е приет, защото по зоната има върху какво още да се работи. Той посочи, че има надзор и експерти, които следят и дават препоръки как да се подобри работата на ремонтираните участъци.
Заместник-кметът на София подчерта, че проверките на площад „Гарибалди“ ще приключат и обектът ще бъде готов, когато работата бъде свършена качествено. По думите му Столична община няма да прави компромиси с качеството, за това най-важното нещо е не срокът на изпълнение, а добре свършената работа. Той припомни, че ремонтните дейности по обектът са започнали на 7 или 8 май 2018 г., а договорът е за 300 дни. Към настоящия момент по различни метеорологични причини има 86 дни признати от страна на надзора, докато строителят претендира за над 120 дни. На площад „Гарибалди“ в момента е поставено ново осветление, пейки, водна стена, кошчета за боклук и чешмичка.
От Столична община имат забележки и по ремонтите дейности на градинката „Кристал“, както и по градинката около църквата „Свети Седмочисленици“, но са положени усилия част от забележките да бъдат коригирани.
Относно ограничителите на ул. „Граф Игнатиев“ Дончо Барбалов подчерта, че е възложено на експерти да намерят евентуално ново решение, което да бъде обсъдено и представено и тогава може да се стигне до промяна във вида им. По думите му все още има работа по цялото протежение на ул. „Граф Игнатиев“, и отбеляза, ч се работи по връзките с улиците, които я пресичат.
Ирина ИВАНОВА