Премиера на най-новата книга на испанския полярник и писател Хавиер Качо „Аз, Фрам” ще се проведе във Велико Търново

Велико Търново. Премиера на най-новата книга на испанския полярник и писател Хавиер Качо „Аз, Фрам” ще се състои на 15 май 2019 г. от 18.00 часа в книжарница „Хеликон” във Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Авторът е в България по покана на Институт Сервантес и с радост се завръща отново в старата ни столица, където през 2011 г. представи предишната си книга „Амундсен-Скот: дуел на Антарктида”, и лично ще разкаже на българската публика за най-прочутия кораб в историята на полярните изследвания и за своите срещи с него.
Книгата ще бъде представена от Иглика Трифонова от Българския антарктически институт, участник в 4 национални експедиции до Ледения континент.
Премиерата ще е на английски език с превод на български.
„Фрам” е легендарен кораб от времето на великите полярни изследвания в края на ХІХ и началото на ХХ век. Специално проектиран през 1892 г. от Фритьоф Нансен, той устоява на най-нечовешките условия за навигация, на смъртоносната прегръдка на ледовете в Арктика и на Антарктида, на гнева на природните стихии и е единственият, който стига невредим най-близо и до Северния, и до Южния полюс. Хората, които са го управлявали, са едни от най-смелите и умни мъже в света, прославили родината си Норвегия и обезсмъртили имената си: създателят му Фритьоф Нансен, Ото Свердруп и покорителят на Южния полюс Руал Амундсен.
Корабът е главен герой и разказвач в книгата „Аз, Фрам”. Той споделя изпитанията на своите пасажери, техния ентусиазъм, мечтите им, страховете им, бойния им дух. Историческите събития са представени от неговата гледна точка, която е много човешка, братска и понякога бащинска.