Премиерът Бойко Борисов: България не е давала официална позиция за предстоящия референдум за независимост в Иракски Кюрдистан

България не е давала официална позиция за предстоящия референдум за независимост в Иракски Кюрдистан. Това заяви от трибуната на Народното събрание премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос за проведена среща с държавния глава на автономията Иракски Кюрдистан Масуд Барзани, зададен от народния представител Елена Йончева, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Според Йончева е странно, че българските журналисти са научили за срещата от кюрдските медии. „След като е разисквана темата за предстоящия референдум за независимост в Иракски Кюрдистан – каква е била позицията ни и има ли такава, оказана ли е подкрепа и каква”, попита тя. По думите й създаването на една независима държава означава прекрояване на границите й, верижен процес и промяна на границите на Близкия изток, което може да се засегнат и Балканите.
В отговор премиерът Бойко Борисов заяви: „Колеги, нека погледнем отново добронамерено. Ако г-жа Йончева ме беше попитала щях да й обясня защо не исках да се шуми много. Основните армии, които се бият срещу ИДИЛ, са те”, коментира той. „Надали е най-доброто да правим манифестации и посрещания на фронтови армии”, заяви Борисов.
„Срещата, която проведох с г-н Масуд Барзани на 25 май беше част от усилията на президента на автономия Иракски Кюрдистан да представи пред международната общност идеята за провеждане на референдум за обявяване на нова независима държава. Неговото посещение в София беше част от международната му обиколка, предприета с тази цел”, коментира Борисов.
„Не сме вземали отношение по темата с референдума, той искаше само да ни го представи и сме го изслушали. Не сме давали официална позиция на България за планирания референдум в Иракски Кюрдистан. Ако трябва да се дава такава, то тя трябва да е от парламента на България”, каза още премиерът.
„България последователно се обявява в подкрепа на единствено, суверенитета, териториалната цялост на Република Ирак”, допълни Борисов.
По думите му след непосредствените ни приоритети по отношение на Ирак са борбата срещу ИДИЛ, стабилизирането на суверенните територии и процесът на национално примирие. „Особено актуални са темите, отнасящи се до борбата с международния тероризъм, регионалната сигурност и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в тези области. Позицията на ЕС, в която формулирано участие е и България, подчертава необходимостта от преодоляване на съществуващите различия между правителствените и регионалните власти между Багдад и Ербил“, заяви премиерът.