Премиерът Бойко Борисов: Ордените, които получих от страните от Западните Балкани, са олицетворение на всичко, което България направи за тях

Снимка: Официален сайт на Бойко Борисов

Велико Търново. Ордените, които получих от страните от Западните Балкани, са олицетворение на всичко, което България направи за тях. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на осмата политическа академия на Жени ГЕРБ „България с хоризонт Европа 2023“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашето европейско председателство остана като пример и още се дава за пример, без да обиждаме австрийските и румънските си колеги. Цяла Европа 6 месеца говореше за България и това, което правим по Западните Балкани. За радост и колегите от Западните Балкани го оцениха с наградите, ордените и най-високите си отличия, които връчваха на мене. Те са олицетворение за всичко, което България с всичките си екипи е направила. Това, което направихме и за Северна Македония, видяхте и Ципрас, и Заев как реагираха, когато се отчете свършеното в Мюнхен“, заяви Борисов. „България беше посочена като една от основните помогнали и докарали до този процес да се финализира. Колкото и да е нескромно, ако не бяхме започнали ние Договора за добросъседство, ако не бяхме подписали и толкова много помагали в целия процес и първата среща между Заев и Ципрас в София… След това Сърбия и Косово – президентът Вучич и Хашим Тачи си стиснаха ръцете, за да покажат, че са готови да вървят по европейски път“, допълни още той.
По отношение на Брекзит, Борисов коментира, че колкото повече наближава края на март токова повече става неясно какво ще се прави. „Затова с МОН, на вътрешните работи, социалното министерство, на здравеопазването подготвяме с английските колеги и за най-тежкия вариант да имаме вече разработени методики как да действаме“, каза още той.