Премиерът Бойко Борисов: Посещението на папа Франциск е реклама за България пред целия свят

Посещението на папа Франциск е реклама за България пред целия свят. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след среща на четири очи с папа Франциск, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Сега се смяхме и той каза как го поканих. Ако видите делегацията му – той си идва с цялото си правителство, с най-важните си министри. И те ми издадоха, че като си пише и зависи къде си сложи бележката. И като го канех и си говорихме за България, тогава му разказах за председателството ни“, обясни Борисов. „И го видях, че си записа, но, за съжаление, езиковата ми подготовка не е добра, но знам, че си записа. И го гледам листчето къде го сложи“, обясни премиерът.
Борисов обясни, че посещението на папа Франциск е реклама за България пред целия свят. „По принцип България стои добре на фона на конфликтите, които има в региона и това се оценява. Било е за добро това, което направихме за Северна Македония. Така че братството, приятелството и добросъседството в пълен обем сме го показали. Но с историята няма да правим компромис. Сега очакваме от тяхна страна също да се съобразят с нашата история така, както ние с техните желания.“, заяви министър-председателят.
Борисов посочи, че тази година няма да отиде във Ватикана за 24 май, тъй като не е негов ред. „Харесвам папата много. В разговорите си с него много неща научавам. Той ме попита дали знам разликата между терористите и протокола – и каза, че с терористите можеш да преговаряш, а с протокола не можеш. Така ще се съобразихме днес с протокола. Добре беше“, обясни премиерът.
Цветилена СИМЕОНОВА