Премиерът Бойко Борисов: По време на нашето управление българския банков сектор е успешен и печеливш, по време на управление на БСП фалират банки

По време на нашето управление българския банков сектор е успешен и печеливш, по време на управление на БСП фалират банки. Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг пред журбалисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Българският банков сектор е стабилен и печеливш. По време на нашето управление българския банков сектор е успешен и печеливш. П о време на управление на БСП фалират банки. Неведнъж, не дваж, не три пъти. Не го казвам аз, пише го тук“, подчерта премиерът. „Икономиката расте стабилно. На кой не му е драго да чуе, че икономиката расте стабилно. Какво да го коментираш. Предвижда се ръст 3,6. А през 2020 – 2022 и продължаващото увеличаване на заплатите в реалния публичен сектор. Ами, ние в нашата програма с нашите приятели от Обединени патриоти казахме, че ще увеличаваме доходите. Това вече е факт, каза още Бойко.

„Отчетено е, че настоящата правителствена коалиция на дясно-центриската ГЕРБ и Обединени патриоти може да изпълни мандата си до 2021 година. Въпроси като присъединяването към ERN 2 (?) на страната, имат политически консенсус и следователно осигуряват важна политическа котва. За което благодаря и на Обединените патриоти“, каза още Борисов. „Валутните резерви на страната покриват валутната база на страната с 1,6 пъти към септември 2019 година. Според режима на Валутния борд способността на БНБ да действа като кредитор от последна инстанция е ограничена. Тоест банковата система работи добре“, допълни още той. „Ние имаме и няколко неща, които можем още да отговорим, защото те казват какво би още повишил кредитния рейтинг. Българската икономика да продължи да се развива устойчиво. Ако не правим глупости в страната, това ще е факт. Да бъде ускорено усвояването на средства от ЕС до края на настоящата едногодишна финансова рамка. Това го правим, защото това ще стимулира растежа. Очакванията са безработицата да спадне до историческо ниско ниво да 4,4 % през 2019 година. Ще изпълним и продължаваме да изпълняваме препоръките“, допълни още той.

Теодора ПАТРОНОВА