Премиерът Бойко Борисов присъства на възобновяването на строителството на стадион Ботев в Пловдив и посети надгробната могила Малтепе /ОБЗОР/

Пловдив. Правителството ще подпомогне изграждането на стадион Христо Ботев в Пловдив, но когато види, че строителните дейности напредват. Това каза премиерът Бойко Борисов пред привържениците на отбора в Пловдив по време на церемонията за рестартиране на строителните дейности на стадиона, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Премиерът отбеляза още, че по цял свят собствениците правят стадионите, правителствата само подпомагат. „Това, което мога да обещая е като видим как върви строителството, така както правим с много други спортни съоръжения в Пловдив и сме ги дотирали на края да помогнем пак”, каза Борисов „Като видим, че става, ще помогнем с каквото е необходимо и на вас, и на Локомотив-Пловдив, но в края”, добави премиерът. После отбеляза, че отборът на Ботев ще е толкова по-силен, когато е толкова силен и Локомотив – Пловдив. „За да гледаме хубави мачове, трябва да имаме хубави отбори и нека по-добрите да побеждават. Но вие не се бийте, а си пазете стадионите и игрищата”, добави Бойко Борисов.
Премиерът предложи също така на заседание на Общинския съвет да бъде обсъден въпросът за това да има една концесионна такса на отборите от 100 лева 1000 лева максимум, вместо да се плащат по 60000 лева такса както сега.
Бойко Борисов отбеляза още, че МС днес е помогнал и на отбора на Арда Кърджали, които за първи път са в А група, в един смесен регион, където трябва да се развива спорта. Той отбеляза, че МС е отпуснал днес 2 500 000 лв. за модернизирането на стадион „Арена Арда“ в града. С тези активни действия правителството продължава да изпълнява последователната си политика за изграждане и реновиране на спортната база в цялата страна.
Министър-председателят присъства на възобновяването на строителните дейности на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив.
Изграждането на спортния комплекс беше спряно преди няколко години. След завършването на строителството спортното съоръжение ще отговаря на международните стандарти, осигурявайки възможност да кандидатства и печели домакинство за провеждане на световни и европейски спортни форуми.
На събитието в Пловдив присъстваха министърът на спорта Красен Кралев, областният управител Здравко Димитров, кметът Иван Тотев и ръководството на футболния клуб.
След стадиона премиерът се отправи към Духовната семинария в града.
„Правителството е инвестирало близо един милиард лева в образователна инфраструктура тази година“, каза пред журналисти там министър–председателят Бойко Борисов. Той добави, че това са дадени пари за детски градини, ясли, училища и вузове. Борисов посети Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“, чиято сграда също се ремонтира с 600 000 лева, отпуснати от правителството. След инспекцията премиерът отбеляза, че сградата става много хубава. Митрополит Николай го информира как вървят строителните работи, като отбеляза, че на фирмата изпълнител се плаща само за строителни дейности, а материалите си ги осигуряват сами – къде с дарения, къде по-евтино. Така, че се предполага, че субсидията ще бъде достатъчна. „За всичко ще бъдат представени документи“, каза владиката. „Радвам се, че се строи здраво“, заяви още премиерът Борисов е още веднъж отбеляза, че за тях образованието е основен приоритет, включително и духовното.
Към настоящия момент голяма част от ремонтните дейности в Семинарията са реализирани. Сменени са старите покриви, които са били в много тежко състояние. Сменена е и отоплителната система, а подовите настилки в сградата също са подменени. Учебните помещения са в процес на подготовка за започването на учебната година.
Премиерът и областният управител бяха посрещнати от митрополит Николай, епископ Арсений, ректора на семинарията Добромир Костов и свещеници от енорията в двора на семинарията, в която се обучават 150 души.
Митрополит Николай благодари на премиера за средствата за ремонта на семинарията.
Министър-председателят Бойко Борисов посети още и археологическата забележителност Малтепе – най-голямата надгробна могила на Балканския полуостров край пловдивското село Маноле. През настоящия археологически сезон екип на Регионалния археологически музей в Пловдив разкри впечатляваща със своите размери пирамидална кула. Тя е с височина 20 м и е изградена е от камъни и тухли, споени с хоросанов разтвор. Там премиерът отбеляза, че имаме прекрасни археолози, които правителството винаги ще подпомага. На разкопките дойде и министърът на културата Боил Банов и министърът на финансите Владимир Горанов.
На журналистически въпроси Борисов отговори, че с близо 29 млн. лева е било подпомогнато Министерството на земеделието за изплащане на обезщетения, компенсации и всичко свързано с прилагането на мерките за борба с африканската чума по свинете. „Създадена е организация за максимално бързо изплащане“, добави той и благодари на хората от селските райони, които не се подвели по популистките приказки на опозицията. „Така, че парите ще се изплатят по пазарни цени на фактурите, на които са продавали месото“, каза още премиерът. Той добави, че ако не стигнат тези средства ще дадат и още. Освен това ще бъдат изплатени и по 300 лева за дезинфекция на дворовете им. „Изплащането ще започне от 1 септември“, уточни министър-председателят.
Бойко Борисов съобщи още, че днес МС е гласувал и средствата за провеждането на изборите, в размер на близо 71 млн. лева.
Цветана ТОНЧЕВА