Премиерът Бойко Борисов: Присъствието на руските кораби по време на нашето учение в Черно море е нормално

Снимка: Радио "Фокус" - Варна

Варна. Присъствието на руските кораби в Черно море по време на учението „Бриз“ на Военноморските сили е нормално, защото по този начин ние знаем за взаимната сила. Така нашата стратегия в Черно море – да се провеждат само планирани учения, а през другото време да бъде средище на търговия туризъм и газови връзки, е в пълна сила. Това каза на борда на фрегатата „Верни“ премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Според Борисов с едно такова учение се демонстрира възпиращата сила на нашите възможности на море. „Тя не е, за да демонстрира агресивност. Тя има възпиращи възможности“, каза той. Премиерът добави, че българските военни използват времето да модернизират техниката. „Едно такова учение дава възможност на нашите сили да си подобряват бойната готовност. Освен това, силите, които могат да бъдат ползвани срещу трафиканти, нелегални мигранти, действат също прекрасно“, заяви премиерът. Той допълни, че от участието се е доказало защо двигателите на самолетите Су-25 е трябвало да бъдат модернизирани.
Премиерът честити рождения ден на новия командващ на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, като се пошегува, че шефът на флота си прави заря за празника с ракети. Борисов отбеляза, че това е един от най-добрите командири на кораби и добави, че досега правителството му не е сгрешило с назначенията в армията.
Контраадмирал Михайлов посочи, че учението „Бриз“ е венецът на подготовката на флота. Той отчете, че от епизодите на учението на море се е видял професионализмът на военните моряци. Според началника на ВМС задачите са били изпълнени в пълен обем. Той коментира, че е съвсем нормално присъствието на руски кораби по време на учението. „Споделяме общо море, както ние, така и те имат право да се възползват от морската среда. Това, че те присъстват близо до нас не ни пречи да си изпълним задълженията, както е необходимо“ коментира той.
Диана СТОЕВА