Премиерът на Камбоджа Хун Сен: Говорихме за възможности за подобряване на икономическите отношения, търговия, инвестиции, както и за образователния сектор между България и Камбоджа

С премиера Бойко Борисов говорихме за възможности за подобряване на икономическите отношения, търговия, инвестиции, както и за сътрудничество в образователния сектор. Това каза премиерът на Кралство Камбоджа Хун Сен по време на съвместно изявление с българския си колега министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Хун Сен изрази благодарността си към правителството на България за топлото посрещане. „За пети път съм в България. След четвъртия път, който беше през началото 80-те години. Оттогава насам двете държави претърпяха редица промени и трансформации, по отношение на вътрешната политика също, но като стари приятели винаги правим опити са се срещаме. Връзката ни е почти на 60 години Камбоджа никога няма да забрави какво България е сторила за нея и изразява огромната си благодарност за помощта й във времена, в които нашата държава бяха трудни вследствие геноцида на червените кхмери“, посочи Сен. Той добави, че двете ни страни могат да разговарят приятелски и съвсем искрено за двустранните ни отношения. „Посещението ми тук ще даде по-добри резултати, ще постигнем дори повече, това е една пътна карта, която ако следваме, ще подобрим и разширим двустранните отношения. Искаме да благодарим за цялата подкрепа на България за Камбоджа в миналото и искаме да се присъединим към мъката на тези 3 семейства в България, които загубиха свои братя и бащи в битките в Камбоджа в началото на 90-те години“, допълни той.
Сен посочи, че с премиера Бойко Борисов са обсъдили възможността за усилване на двустранните отношения в образованието. „В периода 1980-1989 почти 200 камбоджански студенти са учили в България. Искаме да отправим молба към премиера да способства и насърчи разширяването и подновяването на програмата за студентски обмен между България и Камбоджа, той отговори много положително на тази наша молба. Проведохме дискусии и за създаването на механизъм за насърчаване на отношенията между двете държави. Подписахме споразумения и в бъдеще министрите ще работят заедно и в тясно сътрудничество, за да можем да осъществим това, за което се договорихме, за да постигнем добри резултати и намерим нови области за сътрудничество. Обсъдихме редица аспекти, касаещи отношенията между АСЕАН и ЕС и ние в Камбоджа ще бъдем домакин на срещата Азия Европа през есента на 2020 година и искам да поканя вас, г-н премиер, да вземете участие в тази среща и в удобно за вас време, в което да осъществите визита в Камбоджа“, каза още камбоджанският премиер.

“Фокус“ припомня: Визитата на министър-председателя на Камбоджа Хун Сен у нас е първата по рода си за последните близо 40 години. Тя е част от неговата обиколка в Европа, включваща също Чехия и Унгария. Хун Сен е посещавал България през 1981 г. в качеството му на заместник министър-председател и министър на външните работи на Народна република Кампучия (преименувана на Камбоджа от 1989 г.).