Призив да се умъртвят свинете, отглеждани в частни стопанства, от типа „Заден двор“ отправиха днес от Областната епизиотична комисия

Призив да се умъртвят свинете, отглеждани в частни стопанства, от типа „Заден двор“ отправиха днес от Областната епизиотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Ако стопаните не изпълнят това разпореждане, след съответната заповед може да се пристъпи към принудителна евтаназия и загробване на животните, предупреди директорът на БАБХ –  Сливен д-р Пламен Пенчев. Първият вариант е по – изгоден за стопаните, защото могат да запазят месото, а при принудително умъртвяване не се изплащат компенсации, припомни експертът. В община Сливен   в  подобен род стопанства се отглеждат 2 338 свине, а в областта 5 140. Въпреки че засега област Сливен попада в т.н Зона В – безопасна от гледна точка на африканската чума, се предприемат всички мерки за непроникване и разпространение на болестта, стана ясно още на заседанието на Областната епизиотична комисия.

С помощта ОДМВР, Областна дирекция „Земеделие“, Ловно – рибарския съюз и други компетентни иституции са извършени проверки в свинефермите и частните стопанства. Проведени са разяснителни беседи, разпоредени са противоепидемични мерки.

По думите на зам. – началника на полицията Иван Русев, в Сливенска област са създадени четири КПП, на които се осъществява денонощен контрол върху превозването на животни и месо. Два пъти седмично се почиства настилката на магистралата, както и обществени пътища и чешми.

Десетте ловни дружинки са обучили по двама души за масов отстрел на диви свине, на седмица се издават около 12 разрешителни за отстрел, с цел намаляване на популацията.

В двата свинекомплекса  са разпоредени стрикти мерки – персоналът и автомобилите се подлагат на дезинфекция.

До края на утрешния ден се очаква да бъдат уточнени и местата за загробване на евтаназирани животни. В Община Сливен те са 12. Местата се определят с помощта на експерти от Басейнова дирекция, за да не попадат във вододайните зони.

Предстои да бъде решен проблемът с две стопанства – край Ябланово и Мокрен, където въпреки многобройните актове и прокурорски проверки прасетата се пускат свободно на паша.

Общо на територията на областта в двата свинекомплекса се отглеждат 3 994 свине, в стопанствата тип А , с биозащита – 1 115, и още 317 в стопанства от тип Б, където биозащита няма, но предстои да бъде въведена.