„Принцесата и граховото зърно” закрива първото издание на Международния фестивал „Лято, кукли и приятели” в старата столица

Велико Търново. „Принцесата и граховото зърно“ закрива първото издание на Международния фестивал „Лято, кукли и приятели“ в старата столица. Това потвърдиха организаторите от Куклен театър „Весел“, които ще играят и постановката. Това ще се случи на 31 август /събота/ от 11.00 часа. Мястото е откритата сцена „Арт Лято” до паметника „Асеневци” във Велико Търново. След представлението ще бъде обявен и спектакълът от програмата на културния форум, който получава Наградата на публиката. При дъждовно време театърът ще се играе в салона на НЧ „Искра” (0887 790 549). Входът е свободен.

Постановката на „Принцесата и граховото зърно” е дело на Тодор Вълов, а сценографията, куклите и костюмите – на Емелияна Тотева. Оригиналната музика и звуковата картина са на Елена Методиева. Студийният звукозапис е осъществен от Петър Атанасчев. Ролите са поверени на актьорите Елка Баланова и Веселин Василев.

Докато събират  разпиления около трона грах, актьорите изпадат в романтичен спомен, който ги връща към славното минало на кралството. Така, увлечени в спомена, представят известната Андерсенова приказка, интерпретирана като старинна италианска опера-буфа. Една история, чиято идея за истинската стойност на човека е актуална във всички времена. Само сърцето има способността да усети и познае истината…

„Принцесата и граховото зърно” на Театър ВЕСЕЛ е представян на международни театрални фестивали в Пловдив, Ямбол, както и на фестивали в Суботица (Сърбия), Брашов (Румъния) и Тирана (Албания).  За ролите си в спектакъла търновските кукленици печелят приз за актьорски ансамбъл, присъден лично от световноизвестния театрален историк, критик и драматург професор Борис Голдовский (Русия).

Международният театрален фестивал „Лято, кукли и приятели”, организиран от Куклен театър „Весел“, се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и Министерството на културата.