При проливен дъжд в Ямбол бе почетена паметта на загиналите войни в Първата световна война от 29-ти, 42-ри и 46-ти пехотни полкове

При проливен дъжд в Ямбол бе почетена паметта на загиналите войни в Първата световна война от 29-ти, 42-ри и 46-ти пехотни полкове, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. В присъствието на множество граждани бяха поставени венци пред Портала-паметник на Музея на бойната слава в Ямбол. С това започна представянето на книгата „Каймакъ-Чаланъ“ на президента на Агенция и Радиоверига „Фокус“ Красимир Узунов в града. Церемонията в музея е в знак на поклонение пред загиналите в сражението български военнослужещи. Осколки от най-кървавата битка в българската военна история – битката за връх Каймак-Чалан ще бъдат предоставени от Красимир Узунов на ямболския музей. С това ще бъде поставено началото на специален кът в експозицията на музея, в който да са събрани късчета земя от всички бойни полета, донесли славата на ямболските воини през годините. „Днес прекланяме глави не само пред загиналите и техния подвиг, но и даваме пример на техните наследници, които трябва да пазят не само паметта, но и завета, който са ни оставили – да пазим България“, заяви Красимир Узунов. Самият портал е възстановен преди четири години портал на някогашния 29-и пехотен Ямболски полк. Там е поставена паметна плоча на загиналите воини от състава на 29-ти, 42-ри и 46-ти пехотни полкове.
Представянето на книгата започна в Зрителната зала на Община Ямбол. Творбата е посветена на героизма на българските воини през Първата световна война, включително и на загиналите офицери и войници от Ямбол и Ямболската околия в Каймакчаланската епопея.
На представянето, организирано от кмета на Община Ямбол Георги Славов, са поканени представители на общински и държавни институции, военнослужещи от четирите поделения в града, клуб „Традиция“, потомци на загиналите в сраженията и много граждани. Официални гости са вицеадмирал Пламен Манушев, член на Комисията по отбрана в НС, бригаден ген. Иван Ортомаров, кметовете на Карлово Емил Кабаиванов и Тополовград Божин Божинов.
Людмила ЙОРГОВА