При трима души е установен изолиран грип от тип А

При трима души е установен изолиран грип от тип А, съобщи за Радио „Фокус“-Бургас Елица Карагьозова, говорител на РЗИ-Бургас. Към момента във вирусологична лаборатория на инспекцията са изследвани серумни проби на 14 хоспитализирани пациенти с усложнения от вирусни инфекции, като при трима е изолиран грип от тип А, при един – тип В и при един – тип А и тип В. Останалите пациенти са с отрицателни резултати за грипни вируси. С бързи тестове са изследвани 7 носогърлени секрета, като резултатите при всички са отрицателни.

Потвърденият изолиран грипен щам за сезона е щамът „Ямагата“, който е от група В и е аналог на включения във ваксините за сезон 2017/2018г. Във вирусологична лаборатория към РЗИ-Бургас се извършват серологични изследвания на кръв и изследване на носогърлени секрети с бърз тест. Методиките дават възможност за определяне на типа грип А или В, като не се извършва определяне на грипни щамове. Тези изследвания се извършват в Националния център по заразни и паразитни болести гр. София.

Симптомите на грипа са висока температура, хрема, обща отпадналост, мускулни болки.

При начални симптоми на остри респираторни заболявания пациентът трябва да се обръща към личния си лекар за консултация и лечение. Най-доброто средство за предпазване и профилактика на грипа е имунизацията с противогрипна ваксина, като препоръчително е това да се извърши от месец септември до края на месец ноември, за да може организма да има достатъчно време да изгради имунитет преди началото на грипната вълна.

От 25.09.2017г. до момента /07.12.2017г./ в Имунизационен кабинет към РЗИ-Бургас са се имунизирали 144 лица, като преобладават лица около и над 60- годишна възраст.

От 01.11.2017г. ежедневно се проследява заболеваемостта. През последните две седмици заболеваемостта е завишена спрямо предходните седмици, но е по-ниска за стойностите, които са необходими за навлизане в предепидемичен период.

Мария РУСЕВА