Продължават образователните занимания за деца в Регионалния исторически музей в Габрово

Габрово. Нови образователните занимания за деца организират в Регионалния исторически музей в Габрово. Месец април ще е посветен на пролетните празници, но ще продължат и занятията, посветени на Освобождението на България от турско робство, които стартираха през март. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от културната институция. Образователните занимания отново ще протичат под мотото „Урок в музея“, а темите този път ще са  „Ръчно хладно и огнестрелно оръжие от Руско-Турската война 1877-78“ и „Лазаровден, Цветница, Великден“.

В дните до края на април уредникът Апостол Матев ще покаже на учениците оръжията, използвани от руската армия и българското опълчение и въоръжението на турската армия. След теоретичната част участниците ще могат да разгледат оръжия от този период, съхранявани във фонда на музея. Урокът е подходящ за ученици на възраст 14 – 19 години. По-мащабна изложба със заглавие „Оръжието на Освобождението“ институцията подготвя за месец август по повод 142 години от Шипченската епопея.

Приложното ателие „Лазаровден, Цветница, Великден“ е подходящо за ученици от начална образователна степен. В него екскурзоводът Ива Йонкова ще запознае децата с характерната празнична обредност. Практическата задача към участниците ще е изработката на поставка за великденско яйце.

Уроците се провеждат в сградата на Регионален исторически музей – Габрово – ул. „Николаевска“ 10. Необходимо е предварително записване на тел. 066 809 767.

Цената на посетителския билет е 2 лв.

Луиза ТРАНЧЕВА