Проект на СУ „Христо Ботев”, кв. ”Черно море” е номиниран в мащабния национален конкурс „Посланици на здравето” в категория 1-4 клас

Снимка: Радио "Фокус" - Бургас

БургасПроектът е със закачливото име „Хапвам здравословно, а спортът ми е за основно” и ще се състезава във втора ваза в първа възрастова група 1-4 клас. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас учителят Веселина Николова. По думите й конкурсът се организира от Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата, Офис на Световната здравна организация (СЗО) за България, Български младежки Червен кръст и Представителството на Европейската комисия в България. В рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. се организира Националният ученически конкурс „Посланици на здравето”.

„Училището в квартал ”Черно море” е единственото класирано в тази възрастова категория от община Бургас. Общо 13 са конкурентите, които продължават надпреварата във втората част на ученическия конкурс. В нея ще бъдат реализирани конкретни дейности. Училището ще се бори за награда с учениците от втори и трети клас.

Тазгодишното поредно издание на конкурса ще продължи до 10 май 2020 г., а официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец юни“, добави Николова. Тя уточни, че наградите за финалистите ще бъдат: 9 проекта, класирани за първо, второ и трето място по З във всяка възрастова категория (1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас); 3 проекта класирани за поощрителни награди по една за всяка възрастова категория. МЗ, СЗО, БМЧК и ПЕКБ осигуряват по една предметна награда в категорията специални постижения в областта на опазване на здравето. Общо ще бъдат наградени 60 проекта.

Проектите, отговарящи на регламента са 60, като в категорията от 1-ви до 4-ти клас са допуснати – 13 проекта; от 5-ти до 7-ми клас – 21 проекта и от 8-ми до 12-ти клас – 26 проекта. „Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора, с цел превенция на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

„Посланици на здравето” цели да окуражи колкото се може повече училища да се включат в инициативата, да събуди интереса на учениците и да засили осведомеността им за мерките за намаляване и ограничаване на преждевременната смъртност, заболеваемост и последствията за здравето от основните хронични незаразни болести (сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести, диабет), свързани с рисковите фактори – тютюнопушене/пушене, злоупотреба с алкохол, нездравословен модел на хранене и ниска физическа активност“, каза още Веселина Николова.
Мария КУРТЕВА