Прокуратурата повдигна обвинение на шофьора на турския ТИР, предизвикал катастрофата с автобус от градския транспорт край с. Лозен

Информационна агенция "Фокус"

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу водача на турския товарен автомобил, предизвикал тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“ в района на с. Лозен. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България.
Гьокхан К. е предаден на съда, затова, че на 23 май 2018 г., около 07.10 ч. в района между 3-ти и 4-ти километър на магистрала „Тракия“ при управление на товарен автомобил, по непредпазливост е причинил смъртта на едно лице и средни телесни повреди на още шест лица – престъпление по чл. чл. 343, ал. 4, вр. ал.3, б.”б” във вр.ал.1, б”в”, и б.”б”, вр. чл. 342 ал.1 пр. 3 от НК.
Пътнотранспортното произшествие настъпило, след като водача на камиона не спазил правилата за съобразяване на скоростта и спазване на дистанция и ударил в задната част, движещ се пред него автобус. От удара автобусът напуснал пътното платно и се преобърнал в канавката.
При инцидента седем от пътниците в него са претърпели различни травматични увреждания по телата и крайниците.
Най-тежко пострадалият от тях е получил тежка съчетана черепно-мозъчна и гръдна травма, и въпреки усилията на лекарите, починал в болнично заведение на 20 юни 2018 г.
Ако бъде признат за виновен Гьокхан К., може да получи наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 15 години.
Разследването по делото е проведено изключително интензивно и е приключило за по-малко от три месеца от настъпване на произшествието.