Прокурор Борислав Ковачки: СОТ-ът в Митническо бюро – Благоевград е реагирал четири пъти по време на обира, от физическата охрана на място е връщан отговор, че няма нарушение

Благоевград. СОТ-ът в Митническо бюро – Благоевград е реагирал четири пъти по време на обира, от физическата охрана на място е връщан отговор, че няма нарушение. Това каза на брифинг районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки по повод кражбата с взлом в особено големи размери, извършена в Митническо бюро – Благоевград към Териториална дирекция „Югозападна“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин.

Той уточни, че първия сигнал е подаден в 23.35 часа на 17 януари. „Целият обир е извършен за около 2 часа. По сигналите от СОТ установихме и кога е било първото проникване в Митническо бюро – Благоевград. Предмет на разследване е защо физическата охрана, която е била на място, не е реагирала. Това, което установихме е, че са подадени сигнали до СОТ, които са били отработени, но се е връщала информация, че няма нарушение и така четири пъти“, обясни прокурор Ковачки.

Прокурорът посочи, че според процедурата физическата охрана, която е на място е длъжна, при подаване на сигнал от СОТ, да отиде и да провери дали има проникване. „Информацията, която те са връщали е, че няма нарушение“, прибави прокурор Ковачки.
Той допълни, че не може да коментира какво казват служителите по този въпрос, защото така ще разкрие следствена тайна. „В района има видеокамери, записите от тях са иззети. На тях се виждат неща, които си заслужават нашето внимание, затова и имаме версия, по която се работи“, уточни прокурор Ковачки.

Районният прокурор каза още, че кражбата от Митническо бюро – Югозапад е установена в 08.30 часа на 18 януари. Това е станало при извършване на сутрешния обход от служителите, които застъпват на смяна. Същите са видели, че има разхвърляни накити по двора. „Не са откраднати ценни документи на Митницата, единствено са взети пари на значителна стойност и метални украшения, които най-вероятно са смятали, че са от благороден метал. Предполагам, че ако крадците са знаели от какво са изработени накитите, едва ли щяха да мъкнат тежки железа. Щяха да се задоволят само с паричната сума. В открадната сума не е имало левове, но пък е имало истинско евро, маркари, които вече не са в обръщение – 30 хил., имало е драхми, кувейтски долари и така нататък. Имало е и фалшива валута, чиято стойност е около 10 хил. долара“, коментира прокурор Ковачки.

Той прибави, че в момента са провежда и разследване – защо са се натрупвали веществени доказателства. „Само да вметна, че тези веществени доказателства не са по досъдебни производства, а са по административно – наказателни производства. Това помещение е било обособено за ценостии, затова същите са се помещавали там“, добави прокурор Ковачки.

Ливия НИНОВА