Прокурор Недялка Попова за делото срещу имамите: Не трябва да мълчим, че има едно явление в България, което е тревожно

Снимка: Районен съд

Прокурор Недялка Попова, наблюдаващ делото срещу Ахмед Муса и 13 имами, обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост, в интервю за Радио „Фокус“ Пловдив.

Фокус: Прокурор Попова, смятате ли, че ще има съдебно решение и присъди по това дело?
Прокурор Недялка Попова: Да, надявам се делото да приключи успешно! Но си мисля друго. Мисля си, че понякога общественото мнение и гражданите се ангажират с много по-маловажни въпроси и проблеми. А в случаите, когато се касае за национална сигурност и за важни въпроси, всички мълчат и се спотайват. Пазят се от мнения и от изразяване на становище. Като че ли се върви по линия на най-малкото съпротивление. Уж имаме гражданска позиция, уж искаме да се чуе гласът ни, но в същото време всеки гледа като изрази някакво мнение дали това би се отразило върху неговия живот, цели и амбиции. Всъщност по истински важните въпроси не се дебатира.
Фокус: Може би това е така, защото тази тема е по-специфична, по-непозната за хората.
Прокурор Недялка Попова: Когато човек иска да знае нещо, той търси източници, за да се ограмоти, за го научи. Когато хората се интересуват, те питат и получават отговор. Наистина атентатите в Европа малко заглъхнаха, но те продължават в Афганистан, Йордания, Саудитска Арабия и др. Там ежедневно стават атентати. Там загиват хора. Дали са мюсюлмани в джамия, евреи, или не – атентатите са факт.  Загиват хора, заради някаква идеология, или политически цели. Никой не коментира и не взима отношение. Там има някакви извращения на верска основа, а хората не реагират. Не ги интересува. Считат, че това е далеч и няма никога да ги засегне. Но идва момент, когато това там идва и към нас. Турция в момента воюва със Сирия. С редовна армия влезе в сирийска територия и воюва. Това е държава, която ни е съседна. В момента Турция има териториални интереси на изток. Но в определен момент тези претенции могат да се обърнат и на запад.
Фокус: Прокурор Попова, вие следите това дело от самото начало. От събраните доказателства по него смятате ли, че страната ни е застрашена от радикализъм на верска основа?
Прокурор Недялка Попова: Аз винаги съм казвала, че тенденцията, която се развива през последните 10-15 години в България за мен е тревожна. Няма да кажа опасна, няма да навлизам в територията на други служби. Моето задължение е при показано престъпление да го поддържам в залата. За да го правя, аз трябва да съм убедена в моята теза. Това значи, че разполагам с достатъчно материал и доказателства така, че да отстояват тази теза в съда. И щом като отстоявам тезата от 2010 година до тази година по две такива дела, значи съм убедена, че тези случаи е трябвало да влезнат в съда, да бъдат разгледани и тези хора трябва да носят някаква отговорност, та дори да е само административно наказателна.
Фокус: За какви наказания ще настоявате по това дело?
Прокурор Недялка Попова: Нека да стигнем дотам, защото е много проблемно това дело да се приключи.
Фокус: Какво ще се случи при настъпване на давностният срок. Обвиненията на подсъдимите ще отпаднат ли?
Прокурор Недялка Попова: При настъпване на абсолютният давностен срок делото трябва служебно да бъде прекратено от съда. Тогава отпадат и обвиненията.
Фокус: И те излизат чисти?
Прокурор Недялка Попова: Да.
Фокус: Какъв сигнал ще е това за обществото?
Прокурор Недялка Попова: Има опит на държавата нещо да направи, но той се е провалил. Тогава ние не изпращаме никакъв сигнал. Но, присъствието в зала много години също не е приятно. Чакането нещо да се случи понякога е по-тежко от самото наказание.
Фокус: Забавено ли е правосъдието в този случай?
Прокурор Недялка Попова: Вие преценете. Това дело е стартирало на 6 октомври 2010 година. Оттогава досега по него не е спирано да се работи. Излиза, че седем години и 6 месеца не са били достатъчни, за да стигнем до финала. Но целта е не само това да влезне в съда, но и да се даде публичност. Просто да подадем един сигнал към обществото, че има едно явление в България. Това явление трябва да се оповести на обикновените хора, не трябва да си мълчим. Защото ние виждаме в него опасност. В момента по статистика мюсюлманите са 10 -12 % в България. И нямаме основание да мислим, че те ще станат по-малко. Точно обратното. И с пристигането в България на мюсюлмани от чужбина, и със завръщането на част от изселилите се в Турция, с поощряването на раждаемостта, и приемането на тази религия от атеисти. Процентът явно ще се увеличава. Когато стане 30%, държавата ни вече е застрашена. Те са монолитна маса, лесно се манипулира и на избори. Те са почти като военизирана структура. Като им се каже отивайте и гласувайте, те отиват. Докато ние, с нашите демократични правила, сме много по-свободни.
Цветана ТОНЧЕВА