Прокурор Румяна Арнаудова: Д-р В. Ангелов не се е признал за виновен при разпитите

Д-р Ангелов не се е признал за виновен, явил се е с двама адвокати. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с повдигнатите обвинения на д-р В. Ангелов, изпълнителен директор на „Специализирана болница за активно лечение по онкология” ЕАД – гр. София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Едва на 23 май беше повдигнато обвинение на първия обвиняем – д-р Ангелов. Според доказателствата до този момент е налице безстопанственост, като е настъпила щета в размер на над 1,9 млн. лв. за болницата. Доказателствата сочат, че са били провеждани обществени поръчки за доставка на лекарства за онкологията. Няма проблем по самото провеждане на обществените поръчки. При изпълнението на договорите обаче, е налице разхищение на средства на болницата. Установени са няколко фрапиращи нарушения – заплащани са лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, продукти с изтичащ срок на годност. Д-р Ангелов е допуснал да се договарят едни и същи лекарствени продукти на различни цени с различни доставчици. Всички тези действия и бездействия сме оценили като неупражняване на достатъчно контрол, в резултат на което е настъпила тази щета. Предстои да бъдат разпитани още свидетели. Сред разпитаните има лекари, фармацевти, пациенти“, обясни Арнаудова и добави, че разследването продължава. По думите й могат да бъдат събрани доказателства и за други длъжностни лица от болницата, имащи участие към престъплението. „Акцентът на нашето разследване е икономическото престъпление. Ще бъдат положени усилия да се установи дали е допуснато прилагането на лекарствените продукти с изтекъл срок на годност към онкоболните“, коментира Арнаудова. Тя обясни, че са установили припокриване на договорите за доставки на различни цени с различни доставчици. „Пациентите са разпитвани за това дали са получили лечение, дали са им прилагани съответните лекарствени препарати. За нас беше важно да установим капацитета, с който разполага болничното заведение дали е бил надвишен. Нямаме такива данни, но това е основанието, което породи разследването“, каза още тя.
Агенция „Фокус“ припомня: На 23 май 2017 г., СЗ “Антикорупция“ – СГП привлече като обвиняем д-р В. Ангелов, изпълнителен директор на „Специализирана болница за активно лечение по онкология” ЕАД – гр. София за безстопанственост, от която за болницата са последвали щети в размер на 1 901 561, 86 лева.
В хода на разследването на СЗА са събрани доказателства за това, че в периода 2013 г. – 2015 г., под ръководството на д-р Ангелов са били провеждани обществени поръчки за доставка на лекарства.
Директорът на болницата е допуснал да бъдат заплащани доставки на лекарствени продукти, на цени по-високи от най-ниските договорени в една процедура. Установено е, че са заплащани доставки на лекарствени продукти, отпаднали от позитивния лекарствен списък, както и лекарствени продукти на цена, по-висока от пределната цена, посочена в позитивния лекарствен списък и от реинбурсната, заплащана от НЗОК.
От болницата са били заплащани лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, а такива въобще не е трябвало да бъдат приети и заплатени. Заплащани са лекарства с намален остатъчен срок, за които се е дължала неустойка, съгласно уговореното в договорите с доставчика, но неустойка не е била начислена и заплатена.
В. Ангелов е с мярка за неотклонение “Подписка“.
Разследването е започнало през 2015 г. по сигнал на ДАНС.
До настоящия момент са разпитани 80 свидетели. Назначена и изготвена е комплексна съдебна експертиза.
Люба АЛЕКСИЕВА