Протест срещу Националната стратегия за детето ще се проведе във Велико Търново

Велико Търново. Протести срещу Националната стратегия за детето организират родители в редица градове в страната, сред които и старата столица. Сборният пункт е паметник „Майка България“, а началният час 17.30 часа. Останалите населени места са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Свиленград, Благоевград, Ямбол, Сливен, Габрово, Гоце Делчев, Смолян, Силистра, Хасково, Шумен, Враца и Пазарджик. Недоволството на родителите е свързано с документа „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“, който според тях трябва да бъде отменен и пренаписан. В момента работата по стратегията е спряна по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов заради негативните обществени реакции към проекта.
Според родителите документът застрашава българското семейство и не дава конкретни насоки по отношение на насилието над деца, а поставя общи условия, според които родителите могат да бъдат неспособни да осигурят необходимите условия за детето си. Протестиращите се обединяват и около тезата, че стратегия не отразява състоянието на самото семейство и не работи за финансовото подпомагане на родителите с цел детето да остане в семейството. Сред другите спорни теми са и сексуалното образование на децата, смъкването на възрастта за задължително образование, дефиницията на термина „дете“ в риск и възможността децата анонимно да подават сигнали за проблем в семейството.
Според социалния министър Бисер Петков протестът срещу Националната стратегия за детето няма основание, тъй като работата по проекта е спряна. Той подчерта, че не съществува нормативен документ и не се подготвя проект, който да цели отнемане на децата от техните биологични родители, като определи подобни твърдения като фалшиви новини и спекулативни интерпретации. Министър Петков обърна внимание, че за 2018 г. социалните работници са предотвратили изоставянето на 1700 деца, благодарение на което те са останали в своите семейства.