Протойерей Борис Петров: Множество вярващи отправят своята просба пред чудотворния образ на Св. Мина в Обрадовския манастир

Снимка: http://www.bg-patriarshia.bg

Игуменът на манастира „Св. Мина“ протойерей Борис Петров в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

 

Фокус: Православната църква почита св. великомъченик Мина и Божиите угодници Виктор и Викентий. В този ден хиляди християни, с надежда да се случи чудо в живота им, се отправят към манастира “Св. Мина” в кв. „Бенковски“, за да се поклонят пред чудотворния образ на светеца в манастира и да попросят от него помощ и закрила. Манастирът „Св. Мина“ край София е единственият у нас, който носи името на светеца. В празничния ден той е особено посещаван. Как ще премине храмовият празник, за обичания светец и за чудесата, които се случват там – разговаряме с игумена на манастира протойерей Борис Петров. Добър ден и честит празник!

 

Протойерей Борис Петров: Честит празник! Свети Мина да помага на всички.

 

Фокус: Старо предание разказва, че манастирът е раннохристиянски, основан е още в римско време, а през 11 век на това място е имало християнски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради, духовно училище, както и метох на Света гора, където християни са се подготвяли за поклонническо пътуване или подвизи, преди да тръгнат за монашеската република на Атон. Всяка година на 11 ноември в манастира се чества празник, посветен на Свети великомъченик Мина. Манастирът пази частици от мощите, дарени от Вселенската патриаршия през 2010 година. Какво предстои днес?

 

Протойерей Борис Петров: В днешния ден, както подобава, най-важният момент от отбелязването на празника е отслужването на Светата Божествена литургия. По време на литургията се извършва Тайнството на Евхаристията – тялото и кръвта Христови се предоставят на вярващия народ, за да може да се причести с тях, за да се съедини с Христос и да бъде в общение с него. От друга страна, отправяме и молитва към Светия великомъченик Мина, чиято памет честваме в днешния ден. В днешния ден се събира голямо множество от вярващи поклонници, които сърдечно отправят своята просба пред чудотворния образ на Светия великомъченик Мина, който се намира в Светата обител и при частицата от неговите Свети мощи. Всеки със своята просба, всеки със своята болка очаква неговата помощ небесна и застъпничество пред Бога.

 

Фокус: Каква е историята на чудотворната икона и случват ли се чудеса и днес?

 

Протойерей Борис Петров: Чудотворната икона на Свети великомъченик Мина е дошла в манастира през 1950 година, нарисувана от руския художник Михаил Малецки, на когото на сън светията се явил и сам е пожелал да го нарисува и да донесе иконата в манастира. С идването си в манастира, още веднага иконата проявява дар на чудотворство. Едно детенце, което било пострадало при инцидент и било ослепяло, прогледнало. И оттогава до днес, когато християните пристъпват с вяра и молитва пред тази икона, получават небесното застъпничество и помощ от Свети великомъченик Мина.

 

Фокус: Какво е посланието към миряните на този ден?

 

Протойерей Борис Петров: Голяма част от хората приемат Свети великомъченик Мина като закрилник на християнското семейство. Той, освен това и за всичко друго, ако с вяра и молитва се обръщаме към него, помага. Затова в този ден всеки чистосърдечно да отправи своята просба към светията и да очаква неговата помощ и застъпничество пред Бога.

Елеонора ЧОЛАКОВА