Всеки пети ученик е опитвал дрога от любопитство, сочи проучване в осем великотърновски училища

Снимка: Pixabay.com

Велико Търново. Всеки пети ученик е опитвал от любопитство дрога – предимно амфетамини, сочи проучване през миналата година в осем великотърновски училища сред повече от 1300 ученици. Това каза за Радио „Фокус“-Велико Търново Ивана Стоянова, ръководител на Превантивно информационния център по наркомании в старата столица. Тя уточни, че изследването е направено през 2018 година от Националния фокусен център и Националния център по наркомании.

„Реално употребяващите наркотици са много по-малко. За справяне с проблема е необходима безопасна превенция, акцент в обучението на родителите и работа по програмата „Връстници обучават връстници” с интерактивни методи. Ние от 2017 година имаме добровилци-психолози, които работят по този начин с децата. Когато психолозите са на по-млада възраст децата се отпускат повече и работят по-лесно“, каза Ивана Стоянова.

Тя отбеляза, че сама по себе си никоя институция не може да бъде отговорна за проблема с наркотиците сред подрастващите, но ако всички работят заедно, може да се преборят с него.

Рени АТАНАСОВА