Професионалната реализация е проблем за младежите с увреждания и често те крият, че имат ТЕЛК

Варненски младежи с увреждания и ментални затруднения намират реализация с помощта на проекта „Няма невъзможни неща по пътя на активното включване”. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Областния информационен център. Проектът се финансира от ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020г. и е на стойност близо 300 000 лв. Бенефициент е Сдружение „Няма невъзможни неща”.

С европейските средства са обзаведени и оборудвани помещения, които са пригодени за обучения на младежи в направленията помощник-готвач, озеленител и технически сътрудник. За да придобият нужните знания и умения, младите хора имат на разположение учебна кухня, озеленителен кът и офис техника. Те имат и възможността да работят след придобитата квалификация. От старта на проекта 25 младежи над 14 години и 15 родители са получили подкрепа и съдействие.

Професионалната реализация е проблем за младежите с увреждания и често те крият, че имат ТЕЛК, за да бъдат наемани на работа. Затова е особено важно да бъдат подкрепяни, коментират от участници в проекта. Усилено трябва да се работи и със семействата им, които все още нямат смелост да признават проблемите на глас. Често родителите залитат в две крайности – или преекспонират здравословното състояние, за да получат децата им по-голям процент ТЕЛК, или не искат да признаят, че има проблем, коментираха от неправителствената организация.

Проектът „Няма невъзможни неща по пътя на активното включване” е осигурил обучение и заетост не само на младежи с увреждания, но и на близките им, които полагат грижи за тях. Той е стартирал през април 2017-а и приключва днес.

Десислава ВАСИЛЕВА