Професор Димитър Домозетов, директор на Институт по земеделие – Кюстендил: Нашият регион е силен в късните сортове череши

Директорът на Института по земеделие – Кюстендил професор Димитър Домозетов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

 

Фокус: Професор Домозетов, последната седмица беше интензивна по отношение на валежи от дъжд и градушки, какво е състоянието към момента на черешовата реколта?

Димитър Домозетов: Положението не е добро. Не са приятни първоначалните данни. Ние афиширахме, че реколтата е много добра. Явно някой чу, и пусна град. В село Коняво, както и други около него – Дворище, Копиловци, Николичевци, Ябълково, имаше сериозна градушка, около половин час. Падналият дъжд беше 34 л/кв.м. Това доведе до сериозни поражения върху черешовата реколта. В момента изчисляваме какви са пораженията, но положението е доста сериозно.

Фокус: В посочените от вас села и техните землища има много щети, така ли?

Димитър Домозетов: Да, положението е сериозно.

Фокус: Може ли да се предприемат някакви действия, след падналата градушка?

Димитър Домозетов: Да, съветваме земеделските стопани да напръскат незабавно черешовите масиви с препарати, които съдържат мед. Това са препаратите „Шампион”, „Бордо микс” и други. Тези препарати ще помогнат да се ограничи разпространяването на гъбни болести, но тава трябва да стане незабавно. Съветвам земеделските производители незабавно да подадат сигнали и до застрахователните дружества, за да може да се направи оценка на нанесените щети, а тези щети са сериозни.

Фокус: Не за първи път говорим за застраховането на земеделската продукция, а това е най-пресният пример, защо трябва да се застрахова?

Димитър Домозетов: Да, така е. Аз говоря за тези които са застраховали, не за останалите. Ползата от застраховането е тази, че все пак има някаква гаранция, че ще получат стопаните обезщетения, защото в противен случай нещата са много сериозни. Надявам се, че земеделските стопани са решили навреме този въпрос.

Фокус: Професор Домозетов, изброихте селата, пострадали от градушка, но това не означава, че черешовата кампания е провалена, така ли е?

Димитър Домозетов: В никакъв случай кампанията не е провалена. Реколтата за сега в региона се очертава добра, но тези села ще имат проблеми. Не става въпрос само за това, че черешите са ударени от градушка и реколтата ще бъде с лошо качество, но трудно ще се бере. Едва ли земеделските стопани ще намерят берачи, които да берат толкова малко количество, а тогава загубата може и да е по-голяма, но само за споменатите от мен села.

Фокус: В разгара на кампанията, може ли да се очакват още поражения?

Димитър Домозетов: Дано метеорологичните условия бъдат добри, защото не само градушката е опасна, а и дъждовете. При узряване на черешите опасни са и дъждовете, вече се забелязва на места напукване на плодовете, ако продължи да превалява има опасност продукцията да пострада. Независимо, че като цяло реколтата е обилна тя е подложена на много изпитания. Първо беше температурният фактор през месец април, сега имаме резки колебания, дъжд и слънце. Но в ниските части е така, винаги има проблеми. По високите части – втора и трета тераса, нещата са по-други, а там са и основните черешови масиви и ябълките.

Фокус: Тръгна ли самата кампания, започна ли брането на череши?

Димитър Домозетов: Към момента все още кампанията е слаба. Тепърва ще започне да се бере, в момента само ранните сортове са узрели. Нашата тежка артилерия са късните череши. Дано останалите села се представят добре. Ще следим актуалната информация, защото това е от жизнено значение за всички в региона.

Венцеслав ИЛЧЕВ