Проф. Александър Маринов: БСП се опитва да се възползва от напрежението между Борисов и Цветанов

Доц.-Александър-Маринов

Проф. Александър Маринов, политолог, в интервю за „Метроном“, обзора на седмицата на Радио „Фокус“ 

Водещ: Избухналият в края на миналата седмица скандал за роднински и приятелски назначения в общината на Хасково разпали неподозирани  политически страсти.  Инициаторите от БСП обявиха, че разполагат със 70 сигнала за назначения на роднини на политици в различни общини из страната. Изглежда, те не ги обявяват накуп, а вероятно ще проточат огласяването им във времето. От ГЕРБ не им остават длъжни и вадят контрасхеми с роднински назначения от общини, управлявани от червени градоначалници. До къде ще доведе надпреварата в разкриването на шуробаджанашките конструкции? Въпросът е към политолога проф. Александър Маринов. Добър ден.

Александър Маринов: Здравейте.

Водещ: Г-н професоре, свидетели сме на съревнование между БСП и ГЕРБ в разкриване на роднинско-партийните назначения. Как ще се развие то – ще продължи ли и до кога или ще спре внезапно, както започна?

Александър Маринов: Струва ми се, че този път духът излезе от бутилката. По някакви причини БСП смята, че това е силно оръжие за атака. ГЕРБ на свой ред са възприели една не много разумна тактика – да отговарят. Не е разумна, защото просто ГЕРБ е много по-уязвим от БСП в дадената ситуация. А с разкази от преди 10 или 15 години, ефектът не е същият пред обществото. Така че, според мен, тази история ще се проточи. Разбира се, тя приема, тук искам да го отбележа, приема отвратителни форми, които показват, докъде е стигнал упадъкът на българската политическа класа. Но може би ще има и един положителен ефект, защото ще заостри общественото внимание, ще засили обществената нетърпимост към всички подобни прояви, а не просто към една или друга партия, която в момента повече се възползва от тези инструменти. Това е хубавото в иначе тази много неприятна, примитивна, грозна гледка, която, разбира се, не допринася за повишаването на доверието на българите и причастието им към демокрацията.

Водещ: До какво ще доведе тази сага от гейтове?

Александър Маринов: Така или иначе, според мен, каквото и да се приказва, партиите ще бъдат принудени да предприемат някакви мерки. Най-малкото това, което е много съществено, е да приведат системите за подбор на държавните и общинските служители в някакъв порядък. Или по-точно казано, поне ще започнат да спазват в някаква степен законите, защото голяма част от тези скандали са свързани не просто, че някой близък е назначен, а че е назначен без да отговаря на изискванията и без да са спазени процедурите. Разбира се, тук също виждаме много примитивно издребняване. Не е толкова фатално, ако някой роднина е назначен за шофьор на катафалка, както дадоха пример, мисля, че г-н Биков го даде, но там, за тези позиции – ръководни, управленски, където се вземат решения и се влияе върху разпределението на ресурси, безусловно трябва да бъдат спазени, просто да бъдат спазени действащите закони. Не казвам нещо повече, само да бъдат спазени действащите закони, които явно сега се нарушават. Аз ще ви дам само един пример, който беше изнесен от депутати от „Реформаторския  блок“ и те предложиха законопроект в миналия парламент. След това правителството иззе тази инициатива. 2/3 от назначенията на държавни служители в централната администрация, тоест министерствата и агенциите, са били осъществени без конкурс, тоест в нарушение на закона или в грубо заобикаляне на закона. А така е навсякъде в страната, не бива да се съмняваме.

Водещ: Имате ли обяснение, проф. Маринов, защо всичко започна от Харманли?

Александър Маринов: Според мен, по-скоро е въпрос на случайност. Защото в Хасково всъщност едва ли щеше да се стигне до такива разобличения, ако не беше възникнал конфликт между кмета и местната организация на ГЕРБ, респективно между кмета и Делян Добрев. Между другото, виждате, че почти навсякъде, където възникват такива скандали, те започват като някаква вътрешна крамола в ГЕРБ. И оттам нататък вече БСП ги поема или гражданството реагира бурно. И аз имах възможност, мисля че дори във вашето предаване преди време да кажа, че този тип клиентелистко управление в страни като България се натъква на нерешим проблем, а именно, че ресурсите са малко, а претендентите  за тях вътре в клиентелистката мрежа са много и те в един момент започват да се сблъскват, започват да влизат в конфликт, да воюват, за да спечелят. И това, разбира се, се отразява върху цялата партия.

Водещ: Питам ви, защото този въпрос за Хасково има и друга гледна точка. Според анализатори, през региона му минават най-големите коридори на контрабандата, които отиват към Турция и Гърция. Въпросът е: дали истерията около роднинските назначения и обществените поръчки за саниране там не прикрива всъщност борбата за овладяване на контрола върху нещо по-сериозно?

Александър Маринов: Звучи логично, но поне за момента не са изнесени някакви факти, които да го потвърждават. Не е изключено това да е просто едно разчистване на сметки или разчистване на терен между този тип съперничество. Аз бих добавил не само контрабандата, а най-вече трафика на хора.

Водещ: Да и мигранти.

Александър Маринов: Да, трафика на хора, на мигранти в момента е най-печелившият и най-безопасният бизнес. Възможно е, възможно е, но това е ползата от избухването и развитието на скандалите, че те много често водят до откриване на неподозирани пластове в скандала. Тоест нещата започват като едно нещо, а завършват с разкритие за много по-дълбоки престъпления, направо да кажем.

Водещ: БСП започна скандала с Хасково, премина през енергетиката, стигна до Габрово, намеква и за други населени места, но едва ли целят само прочистването на общините, след като и техните са омрежени в роднински и партийни назначения. Тогава какво преследват от БСП, какво целят с тези разкрития социалистите?

Александър Маринов: Според мен целят две неща. Първо целят да създадат пред обществото впечатлението, че са застанали на принципни позиции, че искат да бъдат припознати като съзнателни, активни борци срещу корупцията. Второ, което, според мен, е скритият вътрешнополитически план, те са направили калкулацията, която изглежда правдоподобна, че от такава размяна на разкрития и удари те ще извлекат по-голяма полза, ще имат по-малко вреда. Това е обяснимо чисто поради …

Водещ: Боря на общините.

Александър Маринов: По броя на общините, да, по броя на властовите позиции. Просто ГЕРБ в последните 10 години, с изключение на година и половина, е във властта и много здраво се е окопала, на много места, и просто са по-уязвими – то е логично. Аз затова се учудвам на реакцията на ГЕРБ. Поведението на БСП е обяснимо. Друг е въпросът, дали е най-доброто и най-ефективното. Но реакцията на ГЕРБ е нескопосана, тя е, бих казал, самоувреждаща, да не кажа самоубийствена.

Водещ: Защо?

Александър Маринов: Те ще поемат много повече удари, много повече удари – това е обяснимо. И поради характера на самата партия, и просто поради тяхното много по-голямо присъствие във властта. Общо взето е ясно, че това е обща практика. Едва ли може да смятаме, че Добрич и Хасково или Габрово – сега ще видим и там точно какви ще бъдат подробностите и фактите – едва ли можем да смятаме, че те са някакви изолирани острови на порока, на политическия порок. Вероятно така е почти навсякъде.

Водещ: Дали БСП целят и разкол вътре в ГЕРБ?

Александър Маринов: Според мен те целят да се възползват от този разкол, защото той съществува несъмнено. Той не е от днес. Имаше преди години много остро напрежение между Борисов и Цветанов. И между другото, може да се приеме, че опитът за назначение на Пеевски, въпреки че Борисов твърди, че това е било насочено срещу него и срещу ГЕРБ като цяло, е имал точно такъв подтекст – да отстрани Цветанов. И срещу Цветанов бяха намесени всички тези удари, които най-малкото бяха приемани спокойно от Борисов. Що се отнася до последното развитие на събитията, според мен, каквото и ще да говорят ГЕРБ – а те тук също са много нескопосани – с гласуването си Парламентарната група на ГЕРБ бламира Борисов. Той по същото време в Евксиноград говореше точно обратното. А те как точно са съгласували с него? Ако те си бяха съгласували, той щеше да каже нещо друго, защото сега, освен всичко останало, изглежда лицемер и лъжец. Така че напрежение има. И между другото, и самият Цветанов започва да внася нюанси. Той казва: „Да, ние нямаме разкол, обаче Парламентарната група на ГЕРБ има собствен живот“. Много странно е да твърдите, че Парламентарната група на една партия има собствен живот, отделен от партията. Все пак политическите решения се взимат от партийното ръководство – говоря за политическите решения по важни въпроси.

Водещ: Вицепремиерът Валери Симеонов отвори нова сюжетна линия в породените от политическото кадруване от 27 години насам проблеми, а именно политическите назначения. Може ли България да преустанови модела с превръщането на държавата в „пансион за „калинки“? Метафората е на вицепремиера.

Александър Маринов: Сега първо искам да направим едно важно уточнение, че една голяма част от назначенията, които се наричат „политически“, са всъщност роднински. Това е едно от измеренията на израждането на политическите партии. Много често ние имаме не просто назначен човек, който е партийно близък, но той обикновено е и лично близък, и ги наричаме „политически назначения“, просто защото един министър, един заместник-министър, един председател на агенция, един кмет – той е политическо лице. И винаги носи със себе си, така да се каже, емблемата на своята партия. Разбира се, че и едното, и другото са проблем. Проблемът е обаче с това, че политиците имат възможност безнаказано да се месят в кадровата политика на държавата, без да носят отговорност, нарушават законите и тази партийно-политическа намеса – повтарям, извършвана от политически лица, независимо дали става дума за партийни, или лични протежета, буквално разяжда, прояжда държавната администрация на всички нива. Така че би могло да се продължи тази логика. Разбира се, тезата на Симеонов, че шуробаджанащината се преекспонира не е удържима теза и според мен е опит за отвличане на вниманието. Но в този си опит той поставя един важен въпрос и той също би трябвало да бъде обсъден.

Водещ: Започнатите от БСП разкрития за роднинските назначения съвпаднаха по време със следните ходове: атаката на президента Румен Радев към ПГ на ГЕРБ, приемането на доклада за изтребителите и стоящия на дневен ред за обсъждане Закон за борба с корупцията по високите етажи на властта. Случайно ли е това?

Александър Маринов: Ако допускаме, че има някакъв идеално конструиран, така да се каже, избродиран план, аз лично се съмнявам. По-скоро има съвпадение, неслучайно съвпадение на събития, поради дълбоката обща природа на проблемите, които стоят пред държавата и които затормозяват българската държава. Това всичко са брънки от една верига, въпреки че тя към дадения момент не е теглена еднозначно от един субект в една посока. Всяко от тези неща има обяснение само по себе си, но те се навързват заедно в една обща, бих казал доста нелицеприятна картина, което показва едно важно обстоятелство или води към едно важно решение – че тези проблеми не могат да бъдат решавани на парче. Те трябва да бъдат решени цялостно и те трябва да бъдат решени на базата на едно много ясно, честно деклариране, диагностициране на проблема и решителни мерки спрямо всички, които допускат тези нарушения. И това вече зависи не от една или друга  партия, която винаги цели някакви свои интереси, това зависи от обществото. Ако обществото реагира остро и поиска от всички да отстранят тези слабости или да се махат, тогава бихме имали някакъв шанс.

Водещ: А обществото ще поиска ли? Това общество, което го виждаме? Защото за да го има този проблем, той е на базата на съответната адекватност на обществото.

Александър Маринов: Да, да, разбира се, права сте. Разбира се, би ми се искало да кажем „да“, обаче до момента нямаме…

Водещ: Ама „не“.

Александър Маринов: … основание. Нямаме основание за голям оптимизъм. Но знаете ли, все пак всяко нещо има предел, в това число и изглеждащото безкрайно търпение на българското общество или на мнозинството от българското общество. Има натрупване, което според мен рано или късно ще доведе до тази реакция, за която говорим.

Водещ: Как състезанието между БСП и ГЕРБ по разкриване на шуробаджанашките схеми ще се отрази върху тях като партии?

Александър Маринов: От една страна, аз вече казах – според мен в този режим на размяна на удари засега повече печели БСП. Дали те ще могат да отиграят тази ситуация, щото то не е само надвикване. Това е грешката на БСП, между другото – те се опитват да се надвикват с ГЕРБ. Те би трябвало да имат своя собствена, по-специфична тактика и стратегия. При тази размяна, повтарям, засега повече печели БСП. Но големият проблем е какво печели и какво губи обществото и държавата, защото – повтарям – ако тези разкрития се превърнат в самоцелна кампания, те няма да имат възможния положителен ефект, а даже могат да имат обратен ефект, тъй като ще поощрят развихрянето на едни… как да ги нарека, такива страсти да се посочват, дори да се измислят факти по други причини, не поради принципни съображения, а поради лични, групови, политически и други користни подбуди.

Цоня Събчева