Проф. Александър Маринов, политолог: Небрежното и късно започване на подготовката за Българското председателство на Съвета на ЕС е знак, че някъде има сериозна грешка

Небрежното, незадълбочено и късно започване на подготовката за Българското председателство на Съвета на ЕС е знак, че някъде има сериозна грешка. Това коментира в интервю за Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. Той оцени неколкократната смяна на приоритетите на Българското председателство като показателна за тази грешка.
„Въпросът не е в самата смяна. Няма да забравя, когато г-жа Кунева каза, че България за 6 месеца ще управлява ЕС и ще влияе върху неговия дневен ред. Това беше нереалистично очакване. Ние не успяваме да намерим такива теми, които са важни за България, наистина, и в същото време да убедим останалите, че са важни и за тях. Ние сега просто избираме някакви теми, които са важни за съюза, като цяло, но в тази въртележка и тази постоянна смяна няма убедителност“, коментира проф. Александър Маринов.
Той допълни, че би било добре, ако българските политици могат да се споразумеят, за да се получи по-нормално взаимодействие и относително единство на тези, които представляват нацията, когато говорят пред Европа.