Проф. Александър Маринов: Противопоставянето по линията „президент-премиер“ възниква от определени проблемни решения в управлението на държавата

Политологът проф. Александър Маринов в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Следващият анализ се нуждае от предварително обобщение, или както в книгите се пише: бележка под линия.

Задочният двубой на президента Румен Радев  продължава на талази ту с премиера Бойко Борисов, ту с ГЕРБ. В притесненост, умишлена конфронтация и завист видя държавния глава в телевизионно интервю Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията. И определи като „абсолютно несъстоятелна тема“ въпроса за наличието на общ бизнес между премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски, каквато хипотеза изказа през миналата седмица Румен Радев. Цветанов нарече темата „добрата манджа, която може да бъде претоплена“. В същото интервю той попита, защо президентът не говори за депутата Елена Йончева, която е била негов съветник и е имала контакти с приближен на банкера Цветан Василев.

След това интервю отговор от президента не последва. Два дни по-рано интервю в издавания от него вестник „Телеграф“ даде и депутатът от ДПС Делян Пеевски, в което препоръча, цитирам „Политиците ни да престанат да се държат като тийнейджъри в дискотека“ и поиска от президента извинение заради лъжите, с които е замесил името му. Така се развиха събитията до днес, когато държавният глава наложи вето на свързаните с казуса „КТБ“ и внесени от ДПС промени в Закона за банковата несъстоятелност, чийто главен вносител е Делян Пеевски. В парламента никой от народните представители не свърза хода на президента със започналия през миналата седмица боксов мач с министър председателя, нито с последвалата размяна на знакови реплики. Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев допълни интригата с въпроса: дали президентското вето не е свързано с Елена Йончева и липсата на отговор, била ли е в съдружие с офшорка, за да източват пари от КТБ. Така изглежда редът на събитията. А има ли връзка между тях – питаме политолога проф. Александър Маринов. Има ли връзка между така наредилите се събития?

Александър Маринов: Аз първо бих искал да прочета мотивите на президента за неговото отлагателно вето, но лично смятам, че това едва ли може да се обвърже с тази поредица от конфликти, реплики и така нататък. Досега винаги президентът е аргументирал своите решения от този тип. Що се отнася до коментарите, които цитирахте, аз лично не виждам смисъл да коментирам изказвания на хора като Делян Добрев и Цветан Цветанов. Те са красноречиви сами за себе си. Между другото, доколкото си спомням, Елена Йончева казваше, че ще съди Цветанов за тези отношения – за връзки с КТБ. Ще видим какво ще стане. Нали вече текат няколко дела от този тип, ще видим как ще се произнесе съдът – кой прав, кой крив.

Водещ: Г-н Маринов, защо професорът върна закона, при положение че, когато се гласуваше от БСП, не вдигнаха шум, но пък от кръгове в старата десница изписаха доста мастило?

Александър Маринов: Това е много интересен въпрос. И ако не се лъжа, преди няколко дни в разговор с вас поставих този въпрос защо БСП не споменава името на Пеевски. Това е едната страна на въпроса. Като че ли не е толкова важно кой поставя един въпрос, а дали въпросът е основателен. В дадения случай не само кръга от десницата, но и други експерти и публични личности изразиха съмнения за истинската цел на тази поредна поправка в Закона за несъстоятелността. Така че важният въпрос е, и това според мен, е важно не само за една или друга личност, а и за държавата и обществото, е да се направи един сериозен разговор, дискусия, да се претеглят аргументите „за“ и „против“ тези законодателни промени. Повтарям, все още не съм прочел мотивите на президента, а и не съм тесен специалист в тази област, така че не се наемам да бъда водещ глас в тази дискусия, но със сигурност, когато държавният глава върне даден законопроект, вместо да се търсят някакви обяснения от лично естество, много по-правилно е да се направи анализ дали наистина няма проблем. Спомняте си, че в доста от случаите, когато президентът връщаше закон, имаше проблем. Дали си признават, или не управляващите – в някои случаи си признаваха, отстраняваха проблема, в други – не. Това е друга тема. Смешно е така да се маскира проблемът с ветото и с недостатъците евентуални на този законопроект с Елена Йончева. Да не стигаме дотам да твърдим, да изпадаме на равнището на Цветанов, че Елена Йончева е разграбила КТБ. Според мен има много открити въпроси около това, което се случи с КТБ, с ролята на определени политици, политически фигури, институции, правоохранителни органи и така нататък.

Водещ: Дебатът, за който вие пледирате в парламента, едва ли ще се състои, проф. Маринов. По простата причина, че от ДПС не смятат да променят нещо във внесените предложения и промени. Това го каза и заместник-председателят на партията, на парламентарната група Хамид Хамид. Но и нещо друго има – ГЕРБ и Патриотите пак ще подкрепят, ДПС ще гласува „против“ и нещата ще отекат.

Александър Маринов: Вие сте абсолютно права, г-жо Събчева. Аз не съм направил и намек, че може да има полезна дискусия в парламента, поне в този парламент. Имах предвид, че е нужна дискусия в обществото, защото в края на краищата, ако ние искаме нашите политици най-после да започнат да управляват както трябва, обществото е този субект, който трябва да ги накара да се вслушват в него. Ако ги оставим сами на себе си, напълно ясно е, че нищо няма да обсъдят. Има едни предварително заети позиции. Те не са случайни и със сигурност нямат нищо общо със същността на проблемите, които биха възникнали с поредното законодателно недоносче.

Водещ: Казахте, че позициите не са случайни. Какво имате предвид?

Александър Маринов: Ясно е, че ДПС няма да бламира своя депутат и нещо повече от депутат. Ясно е, че ГЕРБ няма да си променят позицията, особено при условие, че имаме вето, наложено от президента. За Патриотите е малко неудобно, защото те ще се окажат пак в една лодка с ДПС, но те ще кажат че крепят правителството. Така че никоя от тези формации няма да обърне внимание на аргументите по същество „за“ и „против“ или най-малкото – да защити по-сериозно в условията на едно вето, да защити аргументите „за“, да докаже, че този закон е нужен и наистина е такъв, какъвто е написан. Такова нещо не се е случвало през последната година не се е случвало, няма да се случи и сега. Да не се заблуждаваме.

Водещ: С връщането на закона в парламента президентът Радев не създава ли  проблеми на социалистите да се наложат още веднъж да аргументират несъгласието си с депутата Пеевски и да бъдат свързвани с Цветан Василев?

Александър Маринов: Аз смятам, че несъгласието с Пеевски или с това, което прави той, не означава автоматично съюз с Цветан Василев. Тази плоска версия, която се опитват да ни натрапят и от ДПС, и от ГЕРБ, е просто неиздържаща критика. Въпросът какво се случило до фалита и след него на КТБ и в частност тук възниква въпросът има ли самият Пеевски някакво отношение към тез процеси. Знаете, че има доста солидно аргументирани твърдения, че има. Следователно ясно е, че ако БСП не желае да повдига тази тема, това си е проблем на партията. Но също така ясно е, че президентът очевидно не се ръководи от съображението дали няма да създаде проблем на БСП. Това е още един пореден факт, който подсказва, че президентът води някаква собствена линия на поведение, има свои критерии, а не се съобразява с това дали на БСП нещо е удобно или не е удобно.

Водещ: С тази своя линия обаче президентът не се ли опитва да звучи на всички опозиционни гласове – и в тона на старата десница, и в тона на БСП?

Александър Маринов: Това вече е въпрос на преценка. Не знам. Аз лично смятам, че той не се опитва да звучи като някой. Това, че изразява определени притеснения, позиции, които ги има в обществото – в това няма лошо. Особено като имаме предвид, че няма чуваемост към тези различни позиции. Повтарям, няма значение дали те са верни, или не. Важно е, че те трябва да бъдат и защитени, и аргументирани, а не да бъдат приглушавани, както много често се случва. Дори самото поставяне на един въпрос се посреща на нож като някакво едва ли не криминално престъпление.

Водещ: Проф. Маринов, как ще продължи напрежението? Казваме „напрежение“ е много дипломатическа формула, между президента и управляващите най-вече между президента и ГЕРБ? И основно президентът и премиерът.

Александър Маринов: Тук има известни нюанси. Дали непрекъснато ще има персонифицирано противопоставяне, дали между президента и ГЕРБ, дали ще е само между президента и ГЕРБ. Тук не визирам само БСП. В края на краищата отново се връщам към тази тема. Това противопоставяне – то не е изкуствено, но не е измислено, не е изсмукано от пръстите. То възниква на основата на определени проблемни решения в управлението на държавата. Тези проблемни решения водят до това, че положението се влошава в обществото. И в края на краищата последната дума би трябвало да има обществото. Как ще спорят помежду си различни политици и политически формации е едната страна на въпроса. Каква позиция ще заеме обществото по тези въпроси, това е решаващото. Виждате, че както показват някои последни изследвания, положението на управлението не е много добро и е с негативна тенденция. Така че това също трябва да се има предвид. Иначе, ако се надяваме на някаква по разумна и умерена линия на управление, едва ли ще го дочакаме. Българските политици са показали, че правят какво ли не, само не това да си признаят грешките или да търсят някакво взаимно приемливо решение. Тук просто се разсъждава и по позициите на силата. Давам ви пример и с отстраняване на Жаблянов. Каквото и да е направил той, това е една глупава постъпка от страна на управляващите. Глупава, губеща постъпка е това. Те можеха спокойно да използват възможността, да критикуват лично Жаблянов и партията му, но по този начин отстраняването му им открива още един фронт, още една уязвима линия. Някои биха казали, че са взели един реванш за отстраняването на Главчев, но положението е съвсем различно, защото тук ще се окаже така, че основната опозиционна сила ще се откаже да участва в ръководството на парламента, а от това настъпват и по-нататъшни последствия. Тоест сами клатят лодката си управляващите, която е хем в бурно море, хем се управлява от много нескопосани кормчии.

Водещ: Какво ще последва, ако не дадат от социалистите заместник-председател на парламента? Ще се промени ли нещо?

Александър Маринов: Нищо съществено няма да се промени, освен официалният отказ на най-голямата опозиционна сила да бъде съпричастна с решенията на парламента, включително и с текущото му ръководство. Неслучайно е измислено това нещо всички парламентарни групи да бъдат представени в ръководството. Това не е някаква нова идея. Така е било правено винаги просто за да се даде една видимост, че политическата конфронтация има своите граници, а в устойчивите, макар и по-скоро протоколно режими на  функциониране на институциите, се съблюдава някаква диалогичност, стремеж за намиране на общ език и така нататък. Тоест още един фронт, още един режим на конфронтация. При това, подчертавам, съвършено безсмислен. Съвършено безсмислен.

Водещ: Като ви слушам, си мисля, че сякаш България е във военна политическа обстановка. Има ли общ знаменател между събитията, случващи се от миналата седмица насам?

Александър Маринов: Аз бих се въздържал да използвам точно този израз.

Водещ: Кой? Военна политическа обстановка ли?

Александър Маринов: Да.

Водещ: Плаши ли ви?

Александър Маринов: Ще се спра на разпад, на разпокъсване, на противопоставяне, на пълна липса дори на показно желание да се чуем едни други. Това е полувоенно положение. Или да не се изразявам така, че може да се тълкува по различен начин. Това е едно ненормално, разрушително, вредно за обществото положение, защото в края на краищата сме наясно, че много голяма част от решенията за управление на държавата трябва да се приемат с определено ниво на съгласие. Не с пълен консенсус, но с определено ниво на съгласие. Няма начин нито една партия, да не говорим за тези, които сега управляват, сама да претендира, че може да се справи с всички проблеми. И точно затова е важно да се търсят допирни точки или поне да не се създават излишно конфликтни точки. Но както виждате, поведението на нашите политици по-скоро е от учебника „Какво никога н трябва да се прави в политиката“.

Цоня СЪБЧЕВА