Проф. Анелия Клисарова, БСП: Интензивна и натоварена бе третата сесия на 44-то Народно събрание

Проф. Анелия Клисарова, народен представител от ПГ „БСП за България“, заместник-председател на комисията по образование и наука и член на комисията по здравеопазване, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Проф. Клисарова, как ще обобщите третата сесия на 44-то НС?

Проф. Анелия Клисарова: Интензивна и натоварена бе третата сесия на 44-то Народно събрание. Много са проблеми, които разглеждахме, но основните мога да определя в три водещи. Първият обсъждан проблем бе борбата с корупцията или Законът за противодействие на корупцията, където нашите колеги активно участваха. Втората насока беше ратификацията на т. нар. Истанбулска конвенция. И третата, не по-малко важна тема, която обсъждаше парламентът, беше купуването на ЧЕЗ и какво да бъде участието на държавата. По време на третата сесия БСП са внесли пет законопроекта, които в голяма част са свързани и с тези основни теми. Законопроект във връзка с домашното насилие, законопроект към Наказателния кодекс отново свързан с домашното насилие и защитата на децата и жените. Останалите законопроекти са свързани със системата на здравеопазването – как да запазим общинските болници до наличието на здравната карта, трябва ли да бъдат приватизирани без такава национална здравна карта, както и студентското кредитиране.

Фокус: Как ще коментирате решението на парламента да отхвърли законопроекта на БСП за студентското кредитиране? Как определяте приетия Закон за развитие на академичния състав?

Проф. Анелия Клисарова: Решението на парламента да отхвърли законопроекта на БСП за студентското кредитиране беше неправилно. Законопроектът на БСП за студентското кредитиране предвиждаше намаляване на лихвата по студентските кредити от 7 на 3,5 процента и разширяване на обхвата на кредитиране на студенти и докторанти в задочна,  дистанционна и вечерна форма. Нашата мисия не е да защитаваме банките, а да защитим младите хора, да ги мотивираме да учат и да учат в България. В областта на образованието по време на третата сесия е приет изключително важен закон – Закон за развитие на академичния състав. Въпреки че беше внесен от ПП ГЕРБ и Обединени патриоти, към второ четене ние направихме 30 предложения, като голяма част от тях бяха приети. Това показваше, че сме изключително активни.

Фокус: Колко въпроса са зададени от БСП по време на парламентарния контрол за периода?

Проф. Анелия Клисарова: 448 въпроса са зададени от страна на БСП при парламентарния контрол по време на третата сесия на 44-то Народно събрание срещу 145 на всички останали политически сили. Питанията са били свързани основно със социалната сфера, грижа за възрастните хора, в областта на здравната система и едно питане във връзка с професионалното обучение. Не по-малко важно беше как да повишим доходите на населението и качеството на живот. Разискванията, които сме направили, са свързани с общинските болници и тяхното запазване, енергетиката и топлоснабдяването и електронното управление. Всички тези наши политики са свързани със социалната сфера, здравеопазване, образование, за по -качествен живот на възрастните хора и  доходите на населението.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА