Проф. Анна Кръстева: Три са факторите, които мобилиризат европейските избиратели – климатичните промени, популистката вълна и младостта

Проф. Анна Кръстева, политолог и експерт по европейски политики, в интервю за изборното студио на Радио „Фокус“

 

 

Водещ: Проф. Кръстева, какво да очакваме от европейски избори 2019?

Анна Кръстева:  Един парадокс ще опише избори 2019. Уникални избори, огромен интерес, 1300 журналисти са акредирани в Брюксел. Парламентът в Брюксел е превърнат в огромно медийно студио. От друга страна, както и на миналите избори печелившите кои бяха, кое беше мнозинството, което спечели, това бяха негласуващите. Повече от половината, 57 %. От тази гледна точка няма радикално картината да се промени. Но има три големи предизвикателства пред тези избори, очакваме с интерес как ще ги подреди европейският избирател. Първото е климатичните промени, второто е популистката вълна, а третото са младите. По отношение на климатичните промени виждаме безпрецедентни мобилизации, протестни мобилизации. И тези дни имаше голяма в Европа и в света, най-емблематичната остава на 15 март, където 1,5 млрд. в над 2000 града, в над 100 страни излязоха на улиците. Този огромен потенциал, този огромен граждански и гняв, и загриженост дали ще намери електорален израз, дали ще се преведе в подкрепа за партии, чиято основна цел е климатът, промяната на климата, зелени политика, това е първата голяма интрига. Наистина много интересна, тя, разбира се,  и в Европа варира от страна в страна, най-високи са зелените загрижености в Дания, 68 % ги поставят на първо място. В Германия е другата много, много интересна тема. На второ място е това, което повечето поставят на първо, но наистина така ги аранжирам. Това е популистката вълна, докъде ще стигне тя. Тук трябва да се открият в европейските парадокси, че като правило евроскептиците винаги получават повече места именно на евроизбори.

Водещ: Струва ми се, че и на предишните избори имаше такава популистка вълна. Но сякаш тя не даде своя израз. Дали това ще се случи сега?

Анна Кръстева:  Ами точно заради този парадокс, че повече подкрепа получават именно на европейски избори. Ако вземем най-емблематичния пример на Франция,  Мари льо Пен спечели предишните европейски избори, загуби с гръм и трясък президентските избори. Сега отново е в двубой с Еманюел Макрон за европейските избори. Така че на национално и европейско ниво по различен начин са представени. Но само един пример, да илюстрирам този сблъсък. Отново преди няколко дни във Верона, който познава като  града на любовта от класиката на Шекспир, се превърна в мястото на срещата на върха на крайнодесните партии с много мощна подкрепа от американски, от консерватори, които идват с много милиони в Европа за подкрепа на тази вълна, които резюмират мотото на крайната десница, продава им го, така да се каже, им го подарява даже с многомилионни бонуси, което е библия, граници, Брекзит. Но само, и с това ще завърша примера, докато течеше тази среща на върха, на улиците имаше огромна гражданска мобилизация против крайнодесните.  И както и активисти казваха, бяхме, тези отвън бяхме повече от тези вътре. Ние сме загрижени, но не и уплашени от тази вълна. И на трето място с едно изречение, за да завърша, това са младите, защото говорим за негласуващи, но най-негласуващите сред негласуващите навсякъде в Европа, във всички страни със симпатичното изключение на Швеция, младите не гласуват. И това е една тревожна тенденция. А ако вържем първата и третата, младите искат да живеят в Европа и свят, където климатът, промените в климата няма да разрушат планетата, а в същото време мобилизират се мощно за улицата и не се мобилизират да отидат до урните.

Водещ:  У нас каква избирателна активност очаквате на европейски избори 2019?

Анна Кръстева:  Ние често сме в златната среда, ако на миналите между най-високите стойности, които бяха в Малта, над 70 %, и смайващо ниските в Словакия, 13 %, ние бяхме около 35 %. И смятам, че  това средно ниво, което би трябвало и малко да се покачи заради задължителния характер на гласуването, но няма радикално да се промени. Няма да бъдем нито сред отличниците, нито сред изоставащите. Няколко са факторите, които мобилизират европейските гласоподаватели, така да подадат своя глас. Как това ще се отрази у нас, дали ние ще имаме така поне средна избирателна активност в сравнение с миналите избори.

Евелина БРАНИМИРОВА