Проф. Антоанета Христова: Амбицията на премиера Бойко Борисов да изкара 4-годишен мандат е явна и мотивира начина, по който сформира правителството

 

Амбицията на премиера Бойко Борисов да изкара 4-годишен мандат е явна и мотивира начина, по който сформира правителството. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека при БАН. Тя допълни, че това частично може да бъде обяснено и с бързата смяна на хора от властта, които предизвикват публичен скандал или привличат негативно мнение. По думите й правителството се стреми към получаване на обществено одобрение, за да запази подкрепата му максимално дълго.

„В България в момента имаме проевропейска партия ГЕРБ в съчетание с патриотична и с елементи на националистично присъствие на патриотичната формация.  Факт е, че комбинацията е странна, но в същото време е очевидно, че Борисов се опитва да цивилизова тази конструкция в момента, като управляваща формация. Този процес на цивилизованост изисква спокойствие, да няма скандали, изисква обществото да разбере и да приеме в зададен период от време, че в тази комбинация има устойчивост. Всичките тези рамки, в които трябва да се направи правителство и да се подберат министри, изисква човешки капацитет, с който не се разполага, следователно хипотезата, че може да се направи грешка е много голяма“, коментира проф. Антоанета Христова.

Тя отбеляза, че живеем в среда, в която дребни проблеми биват извеждани на яве чрез манипулация, визирайки случая с бившия зам. – министър на регионалното развитие Пламен Тенев. По думите й се е случило така, че един човек е отстранен от правителството заради действие, случило се преди 9 години, и което според нея не може да бъде определящо за ценностната му система. Проф. Христова каза още, че на фона на нестандартната комбинация между патриоти и проевропейска партия лесно могат да бъдат извеждани жертви.