Проф. Антоанета Христова: Възможно е чрез  снимките с приятелката на кандидата за кмет на „Демократична България“ да се отмъщава за „Апартаментгейт“

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Проф. Антоанета Христова, политически психолог, в интервю за обзора на седмицата на Радио „Фокус“ „Метроном“

 

Водещ: В изявите през изминалите дни, през скандали и взаимни обвинения, чуваеми ли са посланията на водещите политически играчи? Следва анализът на политическият психолог проф. Антоанета Христова. Проф. Христова, как да различим популизма от реално изпълнимите политически предложения? Защото вече сме свидетели на различни форми на популизъм. Ето г-жа Фандъкова покани г-жа Манолова да посетят детските градини, обаче не я покани да посетят ремонтите в центъра на София?

Антоанета Христова: Много трудно е да бъде разпознат популизмът, наистина както казахте,  популизмът придобива най-различни форми. Най-общо той се превърна грубо в опита да говориш на езика на хората, без да има реална връзка с действителността. Разграничаването му е много трудно, защото иска експертиза, а хората нямат тази експертиза, защото нито са учили, нито се интересуват много голяма част от тях от политиката, в по-голяма степен тя ги отхвърля, отколкото да ги приближава към себе си, да ги кара да комуникират с политиката на разбираем език. Затова е трудно. Но ние стартирахме политическия сезон с много говорене между истината и неистината, между фактите и лъжата, между коректността и некоректността и в тази ситуация хората трудно ще се ориентират, затова моята прогноза е, че ще имаме много трудна политическа кампания, много трудни следващи месеци – септември и октомври, докато си изберем местна власт, а и след това, тъй като процесите ще протекат на една по-висока скорост, по отношение на тон, на може би негативизъм и конфликти.

Водещ: В размитите граници от крайните изказвания и обвинения на политиците, чуваеми ли са техните послания? Могат ли да се очертаят, добиват ли някакъв релеф или се размазват?

Антоанета Христова: За момента по отношение на посланията подчертавам, че според мен хората не ги чуват и защо не ги чуват – защото битката се очертава да бъде между настоящия кмет и ГЕРБ и Мая Манолова и хората, които се чувстват недоволни от управлението на ГЕРБ. В процеса на избистряне на позицията на гражданите и взимане на решения за кого и зад кого да застанат, те ще бъдат принудени да преодолеят много вътрешни съпротиви. От една страна, едната съпротива е, че двамата основни кандидата са известни с много силни положителни качества, които са доказани в периода, в койот са работили едната като омбудсман, другата като кмет на София и в същото време и двете кандидатури са толкова богати, че имат достатъчно грешки, направени в периода на тяхната политическа практика, които грешки са им  създали доста врагове и доста критично настроени граждани срещу тях, по различен начин, но и към двете кандидатури. Причината да се гласува за едната и за другата ще бъде различна, но бидейки толкова богат образа на г-жа Фандъкова и на Мая Манолова той предполага трудно взимане на решение, защото познатостта предполага критичност и предполага опитът човек обективно да каже това беше добре, но това не беше добре, беше направена София, но в също време имаше грешки по „Граф Игнатиев“, работи като омбудсман, но реално ефективността не е висока“, т.е. всяка има своите негативи и те могат да бъдат отбелязани много конкретно и много точно. Затова в крайна сметка, резултатът е, че, допускам, политическият сблъсък ще бъде този, който ще определи резултатът на 27-и октомври. Политическият сблъсък между партия ГЕРБ и между останалите, които да ги определя така, ще бъдат хората, които са силно критични срещу управлението на ГЕРБ до този момент. Като управлението на столицата ще се възприема като проекция на управлението на ГЕРБ. Това ще бъде картината, това е трудна за прогнозиране картина и изход от тази ситуация. Според мен и социолозите, и всички анализатори ще бъдат много затруднени в началото на кампанията да дадат своите прогнози, ще наблюдаваме тежки битки.

Водещ: Дали битката между Мая Манолова и Йорданка Фандъкова в крайна сметка няма да определи тона на политическата война в цялата страна: ГЕРБ и анти ГЕРБ и да наложи навсякъде сходни двуполюсни двойки?

Антоанета Христова: Бих могла да кажа, че моделът ще бъде мултиплициран, защото ние не знаем до каква степен този модел ще бъде успешен за една от двете, по-специално за Мая Манолова. Отсега както казах не мога да кажа кой ще бъде победителят, но мога да предопределя, че в зависимост то това колко хората са критични към управлението тя има повече или по-малко шанс. Тъй като този вид оценка изисква много по-задълбочено изследване, много по-задълбочен анализ, тази социология, която върви до този момент не вади  този тип определеност. Давам пример: десните избиратели в София се коментираше, че ще решат битката на балотаж, аз не съм сигурна в това. Десните избиратели, т.е. това са малките партии, градските партии не са допускали ляв кандидат за столицата, а Мая Манолова е типично ляв кандидат. Тогава, когато па макар и в периода, в който е омбудсман да се опита да излезе от този образ, то въпреки всичко историята, произходът, той си е факт от биографията. Освен това, реално възможността й да управлява е само с общинските съветници на БСП и евентуално с някаква част от „Спаси София“. Те са напълно недостатъчни, за да може тя да има спокоен мандат като кмет. Самото й изявление беше много повече биткаджийско, много повече с  национални цели, отколкото с кметски цели. Профилът на кандидат кметът се пълни много повече от Йорданка Фандъкова като изпълнителен, внимателен, точен, човекът, койот е доказал, че може да произвежда резултат в София до този момент, макар и с критики към него, отколкото биткаджийсккия профил на Мая. И това сравнение със сигурност ще постави много големи въпроси, при това тези избиратели, които не са допускали досега леви, дали въобще ще отидат да гласуват за опозицията, т.е. за Мая Манолова или просто ще се въздържат от гласуване. Затова казвам, че факторът степен на критичност, степен на неприемане вече на ГЕРБ може да даде сила на Мая. Но доколко силна е тази степен, дали говоренето по медиите от определи политици и анализатори не е преувеличено, колко е това говорене, никой не може да каже.

Водещ: Новият Борисов, макар и в женски образ, ли е Мая Манолова и задава ли се левият ГЕРБ?

Антоанета Христова: Левият ГЕРБ щеше да се зададе, ако предположим, че Мая Манолова от кмет след 2 или три години направи партия или оглави БСП, но БСП няма да бъде ГЕРБ, в този смисъл аналогията не бих могла да я направя. Тя може да направи някаква своя формация, почти ми е много трудно да си представя, че ще може да наследи Корнелия Нинова на поста лидер на БСП, защото Корнелия Нинова в момента направи много голямо  обновление на състава на ръководство и състава на партията, което ръководство не напълно припознава все още Мая Манолова. Така че тя има проблеми с БСП, това е друга част от нейните проблеми, които трябва да преодолее и по време на предизборната кампания. Но вижте, мисля че българският избирател не очаква нови политически формирования, очаква да се заработи на висока скорост и с ново качество. Как това ще се случи, ще видим. Много е важен резултатът от кметските избори в София, защото това ще даде енергия на опозиционните говорители, на опозиционните партии и съответно ще ги посвие, ако победи Йорданка Фандъкова, защото ще гарантира и ще препотвърди отново и отново доминантата на ГЕРБ. Мая Манолова има своя път, аз съм сигурна, в политиката. Лично аз съжалявам, че напусна омбудсманската позиция, защото там реализираше изключително добре личностният си капацитет.

Водещ: Президентската институция прицел ли е за г-жа Манолова?

Антоанета Христова: Така като че ли се четат посланията й по време на обявяване на кандидатурата. Тя не формулира ясни послания по отношение на управление на столицата, по отношение на стил на управление на столицата, тя отново препотвърди битката си срещу статуквото, срещу корупцията, срещу политическа партия ГЕРБ, тя директно посочи врага. Когато посочваш по този начин врага, това означава, че не предполагаш подаване на ръка за управление на столицата и когато има смисъл с общинските съветници на ГЕРБ, а те ще бъдат най-много в общинския съвет на ГЕРБ, т.е. поемаш битката като профил за собственото си поведение и София. А когато нямаш подкрепа, това  ще се случи много трудно, а и може би пък това да се цели. И затова казвам, че и посланията й, а може би и самото поведение, като че ли показва, че тя иска да скочи и за нея София е само временен трамплин и когато се справя успешно от PR-ска гледна точка, ще я изстрели и до високата позиция, защо не президентска.

Водещ: Някак на по-заден план остава вече фигурната на кандидата за кмет на „Демократична България“ архитектът Борислав Игнатов. Защо – той някак си имаше по-високи шансове, но те избледняват?

Антоанета Христова: Знаете ли, когато се кандидатира, тъй като аз не го познавам профила на човек архитект, мъж, на относително зряла възраст относително пасва на профилът, който трябва да има един кмет. Само че когато се кандидатираш, трябва да много добре да знаеш, какъв ти е бекграундът, т.е. какво може да се извади срещу теб? Първо, трябва да знаеш, дали твоята гилдия или хората, които ти си управлявал те подкрепят, това е нещо много важно, тъй като ще бъде част от въпросите, които ще бъдат задавани към него, давам пример – до каква степен архитектите от Камарата на архитектите са доволни от периода, в който той е бил председател на тази камара. И това е въпрос, който ще трябва да се изясни, единственият начин да се разбере опита му минава само през този тип проверка на мнение.  От друга страна ударът, койот беше изключително мръсен и черен ПР се направи срещу него през последните няколко дни ми се струва, че ще окажат своя ефект върху избирателите. И това в голяма степен, в голяма степен този удар го дисквалифицира. Това, което ми се струва, че ще се случи на първи тур, е, че той ще си обере вота на „Демократична Българя“, на твърдите избиратели на „Демократична Българя“, докато младите хора в София, тъй като кампанията доста отдавна е стартирала от страна на кандидата на „Спаси София“, много млади хора са ми давали знак, че са забелязали тази кампания и я одобряват.  Предполагам, че тези млади хора ще гласуват, той ще успее да достигне до тях и че ще получи своята подкрепа. Т.е. либералните и тези, които подкрепят старите партии лоялно, старите в смисъл малките градски партии, лоялно ще подкрепят тези двама кандидата, по различни мотиви и в крайна сметка до балотаж, вероятно ще стигнат двете – Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. И тогава вече всички избиратели, които са либерални, критични към ГЕРБ, не толкова критични, но гласували за други ще трябва да избират. Единият вътрешен конфликт ще бъде – мога ли да гласувам за ляв кандидат, защото до този момент тези хора – избирателите на ДСБ, на СДС, а СДС е с ГЕРБ, на „Да, България“ частично, на ДБГ, на всичките тези партии, събрани в едно са били десни избиратели в по-голямата си част. А затова гласуването за ляв ще бъде много дълбок вътрешен конфликт, дали тяхното желание да се съпротивят на Йорданка Фандъкова ще бъде по-силно и ще бъде толкова силно, че да пренебрегнат своята идентичност, е голям въпрос и аз затова пак казвам и потретям и подесетям вече, че ще зависи от степента на яда, желанието да накажат и да преодолеят самите себе си. Но не съм сигурна, че това ще се случи.

Водещ: Дали тази критичност към ГЕРБ е достатъчна да обърне нагласите към изборите?

Антоанета Христова: Да, това е въпросът и затова трябва много сериозно изследване, а аз не съм способна в момента да дам отговор на този въпрос.

Водещ: И още един въпрос, койот се наложи през изминалите дни от скандала с публикуваните снимки – фотосесията на приятелката на г-н Игнатов постави въпроса за употребата на секса в политиката?

Антоанета Христова: Сексът се употребява навсякъде, не само в политиката. Това е тема, която заля света през последните години, даже ако щете с някои доста смешни за мен, в САЩ, в Европа движения на жените срещу мъжете. Сексът се употребява и той е базисна тема, базисна тя винаги е била такава. Така че за мен това никога не е бил въпрос – това се случва и ще се случва, за мен това е светът и това е животът.

Водещ: Можем ли да говорим обаче за прекрачване на позволени граници? И за съпругата на американския президент в предизборната му кампания бяха публикувани нейни актови фотографии, но не се стигна до такива еротични сесии, каквито ние видяхме тук. Не еротични дори – порнографски.

Антоанета Христова: Знаете ли това е много голяма тема, която медиите трябва да изговорят. Винаги съм смятала за себе си, когато анализирам политиците, че някак си всички пазят и е най-нормалното нещо да пазят личния си живот, и както се казва чаршафите никога да не бъдат на показ и така трябва да бъде, това е моралната гледна точка. Лошо е когато се прекрачат бариерите по много начини. В един момент, когато бариерите са прекрачени с най-различни средства идва момент, когато и това се хвърля в битката и става средство. Въпросът е да не се стига дотам да имаш желание да извадиш и това като средство. Разбирате ли, то е натрупване, то нямаше да бъде добавено, ако нормата не беше разбита преди това.

Водещ: Дали това не е и предупреждение вече към политиците и към всички, които желаят да заемат публични длъжности, да огледат личния си живот и този на своите близки и когато има съмнение за предпоставки за уродливи употреби – да се въздържат, може би.

Антоанета Христова: Да. Може би и да кажа още нещо – този разговор започна. Този разговор започна с „Апартаментгейт“ и всичко, което се сучи след това. Този разговор е за това, какво прави политикът, което е разрешено на хората извън политиката, но което не е разрешено за тези вътре в политиката, въпреки че може да бъде законно. Този разговор стартира, но този разговор ескалира в най-различни средства на вътрешни размени на удари, но това ми се струва, че беше и е черешката на тортата в размяната, т.е. винаги има „по“, ако тръгнем да се удряме.

Водещ: Дали порно сесията на приятелката на кандидата за кмет на „Демократична България“ не е отмъщение за „Апартаментгейт“?

Антоанета Христова: Да, съвсем нормален е въпросът. Толкова надалеч със стара дата ми се струва – така че: не. Но от гледна точка на други взаимоотношения, белязали взаимоотношенията, на агенцията, която го направи и други медии и други политически партии, които са зад тези медии – да.

Цоня Събчева