Проф. Антоанета Христова, политически анализатор: Евроизборите ще преминат под знака на агресивна кампания и никакъв дебат в Българи

 

Политическият анализатор проф. Антоанета Христова в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Проф. Христова, съвсем очаквано погледите са насочени към предстоящия евровот. Ясна е вече листата за съвместно явяване на ГЕРБ и СДС. Как ви се стори тя, на какво се залага там?

Антоанета Христова: Няколко силни момента има в тази листа. Първо, и може би трябва да го изведа като основно, това, че тази листа се различава сериозно от подхода, по който в момента се прави листата на БСП. Първата разграничителна линия е по това, че вътре в листата са отбелязани доста млади хора, които вече имат своята кариера в Европейския парламент и то добра. Хора, повечето от тях завършили в чужбина, с езици и ефективни като добро адаптиране към европейската политическа култура. На второ място като разделителна линия е, че ГЕРБ демонстрира единение, съединение в плана на подписаното споразумение със СДС, като по този начин в една доста трудна за ГЕРБ ситуация, когато е минало доста време вече да управляват и са натрупали и въпроси, и някои проблеми с политики, особено в социалната сфера. На фона на скандала „апартаментгейт“, на фона на постоянната агресивна политика от опозиция в лицето на БСП, енергията започна да се изчерпва доста сериозно. И да не забравяме, че идентификацията им все още не беше категорично определена. В смисъл, център-дясно, но колко дясно? В момента, в който се получи това съюзяване за предизборната кампания и за евровота със СДС, се постигна две в едно като резултат. На първо място се преформатира десницата, тоест партията, съединението, съюзът, който ще се яви на избори определено даде енергия на ГЕРБ. Интересни са ми следващите социологически изследвания в този смисъл какви данни ще дадат. В по-голяма степен се цели, да видим дали ще се получи, дясна демократична идентификация.

Водещ: Това ли е основният мотив? Знаем, на подобни избори ГЕРБ традиционно се явява сама.

Антоанета Христова: Мисля, че мотивът е доста сериозен в момента. Отдавна би трябвало десницата да започне да се обединява. И не би могло ГЕРБ да бъде прескочена като партия, тъй като на много опити за обединение, и то неуспешни опити, бяхме свидетели през последните години. Но трябваше време да се узрее за реално извършване на това действие. Какво имам предвид? СДС търсеше възможност да се съюзи с бившите отломки, които се отцепиха от СДС, имам предвид ДСБ, имам предвид части от други политически партии, които аз трудно мога да ги нарека, наричам ги градски тематични малки партии. Те се превърнаха в тематични, защото избягаха от дясната идентификация. Така че СДС се опита, но поради много причини – ние знаем, че в дясното има много его, има много неразрешени междуличностни конфликти, нещата не се случиха. А и няма този вид стратегическа мисъл в името на целта, на по-голямата цел, за да направят компромисите като сега и да се загърбят стари рани. Така на практика символът на демокрацията остана не във властта, не в някаква комбинация, не във възможността да реализира какъвто и да е потенциал, даже и да го има. В такъв смисъл СДС трябваше да тръгне към ГЕРБ, защото претенцията на ГЕРБ, а и усилието, което демонстрират към днешна дата, това е все повече и повече да заемат център-дясното, а им липсваше антикомунизмът като говорене, като автентичност. Така че СДС, особено с един говорител като Александър Йорданов, ми се струва, че намеква точно към това – идентификация плюс антикомунистическо позициониране, което липсваше на старите седесари. С това аз не живея с илюзия, че всички привърженици на СДС, които са останали, харесват този съюз с ГЕРБ, но определено ми се струва, че част от тях поне ще преглътнат и ще видят голямата цел в това обединение.

Водещ: Ще поговорим и за настроенията вдясно. Преди това обаче, казахте разпознаваеми, изявени личности представя ГЕРБ. От СДС, разбира се, също залагат на такива. До каква степен и Йорданов, и Лазаров, ще бъдат разпознати от българския избирател като представители за следващия Европейски парламент?

Антоанета Христова: Лично аз за Лазаров нищо не мога да кажа, защото не го познавам като присъствие. Мога да говоря обаче определено за Александър Йорданов. Александър Йорданов е лице и е много известен. В момента, в който го види, ти правиш директна асоциация със силните години на СДС. Разбира се, че всяко лице, което е било известно, има своите плюсове и минуси. Но в тази ситуация целта на задачата е именно придаване на автентичен антикомунистически оттенък – говорене, послание, присъствие, идентичност към листата, към дясното, което е най-силно в момента. Не можем да отречем, че ГЕРБ е първа политическа сила все още и в същото време може да се разглежда като подпомагане на ГЕРБ, и в същото време даване на шанс на това други хора да се появят сред средите на СДС. Защото аз съм сигурна, че както във всички партии, там има много все още останали свестни хора, които могат и трябва да намерят политическа реализация. Ние страдаме от липса на личности в политиката, на силни личности, на хора, които могат да правят политика и са мотивирани да я правят в България. Така че и едните получиха своя шанс, и другите. Тоест ГЕРБ получи също своя голям шанс да се преформатира към днешна дата и да се опита да преодолее кризисна ситуация, в която попадна. Защото тази кризисна ситуация, допускам, ги насочи към ефективни преговори със СДС. Иначе нали знаете, всяка криза може да се обърне в решение. Шанс беше за ГЕРБ, а и за СДС, че тази криза съвпадна сега с началото на кампанията и на търсенето на новите формати за европейски вот.

Водещ: Губи ли се обаче от тези нереализирани идеи, невъзможността и липсата на консенсус в крайна сметка СДС и „Демократична България“ да се явят заедно, да изчистят едни стари различия?

Антоанета Христова: Когато казвате „Демократична България“, много голяма част от десните хора свързват „Демократична България“ вече само с две имена. Това е на Христо Иванов, който не е десен и той самият не се определя като десен, и Атанас Атанасов, който е десен, който произлиза от СДС и от ДСБ. И в цялата тази сложна компилация се появяват и Зелените, и поредица неолиберални утежнения като начин на мислене. Когато обаче погледнем КОД от другата страна, където също имаме седесари и десни, виждаме много по-чиста идеологическа постановка. Аз слушах много внимателно какво казва Москов и цялата теза, която те развиха, е, че на практика те не се явяват като опозиция на СДС и ГЕРБ, а се явяват като допълнение на СДС и ГЕРБ, опитвайки се да покрият нишата от ГЕРБ, СДС и продължават към по-крайно дясно. Тоест по-крайно изразено консервативно. По никакъв начин не претендираха да влизат в тежък дебат и сблъсък със СДС и ГЕРБ. Това ми направи много добро впечатление, защото по този начин показва, че крайнодясната ниша в България, както е в момента, не е покрита, тя е празна. А никъде празното не стои без опит за запълване. Доколко ще успеят не знам. Аз не мога да претендирам до каква степен КОД ще успее да убеди хората, че те именно са крайната десница и по този начин ще помогнат и на СДС, и на ГЕРБ, да разширят още повече дясното си присъствие. Но при всяко положение засега идеологически като теза са най-изчистени. Докато „Демократична България“ – там няма идеология, там има градска проблематика, градска тематична малка партия.

Водещ: Какви са шансовете в крайна сметка десният вот да бъде разпилян? Чухме водача на листата за евровота Радан Кънев- цел ще бъде обединяване на цялата десница, която разбира се не припознава към този момент ГЕРБ. Има ли опасност, въпреки нещата, които изкоментирахме?

Антоанета Христова: В самото това твърдение има антилогика. Не можеш да обединиш цялата десница, когато най-голямата партия ГЕРБ и СДС се явяват с обща листа. Значи тази претенция отпада като възможност. Не можеш да обединиш цялата десница, когато си се събрал с хора, които не искат да се самоопределят като десни. Не става. Но да, аз виждам, че социологически те имат повече, отколкото СДС например. Давам като пример в момента. Защо го имат? Допускам, защото има в момента едно много активно присъствие по различни сайтове. Основно в интернет се води тази война, в която антикорупционната тематика се прихваща от журналисти и от политици, именно от „Да, България“, от такива хора, които се припознават към групата на Прокопиев и от такива, които са ударени от историята с КТБ. Няма да ги нарека с имена, но мисля, че очертах доста ясно групата. Тази група е много чуваема, тази група е много говореща, много викаща своята правда и своята истина. И тъй като тези три групи имат общ интерес, обединени в интернет пространството, те достигат до много повече избиратели, които имат анти ГЕРБ нагласи. Затова и фактически яхнали различни по посока, по идеология, по интереси, хора, „Да, България“ по някакъв начин относително разшири своето влияние. Но тук е мястото да кажа, че започва предизборната кампания и в момента все още процесите и резултатите не са определени и са в ръцете на тези, които структурират кампаниите.

Водещ: Говорейки си за съвместното явяване на ГЕРБ и СДС, изцяло с положителни показатели го определихте вие, евроизборите обаче не се оказват толкова сплотяващи за всички – така излиза, визирайки Патриотите. НФСБ, ясно заявиха, че с „Атака“ имат сериозни различния, което не им позволява съвместно явяване. В тази връзка, като каква стъпка можем да определим преодоляването на едни ясно заявени различия от страна на СДС?

Антоанета Христова: Не бихме могли да искаме пълна идентичност. Въпреки че двете партии са членове на ЕНП. Идентичността трябва да идва от идеологическото единение. Когато подкрепяш десни политики, там имаш право принципно да си противоречиш, ако имате различия в подхода към решаването на даден проблем. Когато имаш идеологически принципни общи позиции, другите политики лесно се преодоляват. Защо ГЕРБ имаше проблем с „Да, България“, докато те бяха в коалиция? Защото, както казах преди малко, в „Да, България“ има абсолютно разнородно присъстващи елементи. Там не можеш да имаш принципен разговор, там имаш позиционен разговор. Относно Патриотите. Патриотите са с различна идеология от тях. Те се събраха на базата на друга цел, не на идеологическо обединение, а на простата задача да направят кворум и да гарантират управление на България след последните парламентарни избори. При това положение конфликтът априори е фатален. Това, което много ми се ще да се случи оттук нататък, е да не последват негативи за СДС, защото СДС така и така беше невидим до този момент. Сега има невероятния шанс да стане видим, да станат видими негови членове, да станат видими хора, които си струват, да се види даже и лидерът на СДС Румен Христов, който по време на всичките медийни изяви в последно време прави доста добро впечатление. Той започна да бъде забелязван със своето присъствие. Това е един много голям позитив за СДС, от който той може да черпи енергия, за да се реализира за в бъдеще. Това означава обаче, че пред СДС стои огромна задача и тази задача е свързана с подбора на кадри, тъй като в резултат на спада на присъствието, в резултат на дългото съществуване извън управление, много хора си отидоха от СДС. Останаха хора, които не стават за политика. И затова в момента трябва много сериозна работа с кадрите и много сериозна организационна политика за събиране на кадри. За да може не само вече лъвчето, идеята, символът, знакът да бъде ценен, а наистина да има какво да подадат, за да запазят и себе си, и да използват ситуацията в свой позитив, да засилят капацитет. Така че СДС има какво да прави. Не трябва да се успокоява, напротив, в момента се започва един път и този път може да бъде извървян успешно, а може и да не бъде извървян успешно.

Водещ: Кой ще бъде по-скоро печелившият тон за тези избори – концентрация върху вътрешни проблеми, вътрешни скандали или по-скоро международните предизвикателства, разбира се в контекста на бъдещето на Европа?

Антоанета Христова: При всяко положение разговорите ще са национални, защото най-голямата опозиция няма да разреши да превърне разговора в европейски. През цялото време Елена Йончева ще излиза с едни доклади и ще цитира два пасажа, в които се казва, че има корупция и точка, и как вие ще решите и ще отговорите на това обвинение? Тоест връзката между европейските и национални теми ще бъде реализирана през този фокус – вас ви обвиняват, вие какво ще отговорите, нищо не можете да отговорите. Агресивна кампания, удари и допускам, че ще се вадят още подготвени удари, ще има такива. Много рано се извади удар срещу Цветан Цветанов, това означава, че може би ще има още. Такъв ще бъде тонът. Но този тон отблъсква хората. Но този тон и втвърдява избирателите на БСП. Виждаме и днешните резултати на „Алфа рисърч“ какво ни показват – втвърдяване на левицата, неразширяване на периферията. От друга страна, при ГЕРБ запазване на гласоподавателите, но разколебаване на твърдостта, на решимостта за гласуване. Което означава, че в момента е много критична ситуация за СДС и за ГЕРБ. Те трябва да докажат, че формулата е успешна. Затова усилието да мотивират европейските избори да бъдат разгледани наистина като национална проекция на силата на политическите партии. Да, това ще се случи, за съжаление ще се случи. Въпреки че аз не допускам след това да има последствия за правителството. Това е съвсем друга тема. Но това ще се случи – да се измерят силите. Затова кампанията е толкова жестока в момента и толкова изискваща впрягането на максимално всички сили. Проблем е, че Цветанов беше преценено, че ще помогне за тази кампания, но от друга страна има хора, които са гласоподаватели примерно на ГЕРБ и на СДС, които не могат да го преглътната, не биха могли да го преглътнат. Тук трябва да се намери границата, нюансът, връзката между компромиса и по-голямата цел, и между разбирането за значението на тези избори в момента. Какво ще се случи с Цветанов по-нататък. Какво ще се случи с отношенията между СДС и ГЕРБ. В момента се кове средата, кове се пътят, който, както казах, може да бъде успешен, но може и да не бъде.

Водещ: В тази връзка, да разбираме ли, че резултатите през май месец ще бъдат решаващи и за вътрешнополитическата картина у нас?

Антоанета Христова: Ще бъдат решаващи за атаката срещу това обединение. Поотделно срещу ГЕРБ, срещу СДС и срещу обединението. Ще има аргументи в ръцете на опозицията, ако макар и с половин процент или по-малко, под половин процент, БСП е над ГЕРБ и СДС.

Водещ: Ще има ли нови моменти на сегашните евроизбори, за разлика от предишните?

Антоанета Христова: Моята хипотеза е, че почти няма да има дебати в България. По простата причина, че когато имаш агресивна националноориентирана атака от страна на опозицията, говорителите от страна на ГЕРБ и на СДС няма да имат възможност да реализират нормален дебат, който да не предизвика неприятно усещане у зрителите, така че да превключат медията, която гледат. Трудна ще бъде кампанията. Много повече ще трябва да се ориентират в момента в работа по места, и това ще различава европейските избори. Наистина тези европейски избори ще бъдат много повече национални, от гледна точка на проекция, на сблъсък и на резултати, отколкото всички останали до този момент.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА