Проф. Асен Балтов, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“: Нито едно от децата, блъснати на бул. „Владимир Вазов“, не е с опасност за живота

Нито едно от децата, блъснати на бул. „Владимир Вазов“, не е с опасност за живота. Това каза директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов в ефира на предаването „Тази сутрин“ по бТВ. Децата са контактни и адекватни, добави той.
„Децата, които останаха на лечение в „Пирогов“, прекараха спокойно нощта. Момчето беше оперирано по спешност. Бяха извършени оперативни интервенции на колянното капаче и на глезена. Всичко е протекло много добре“, обясни проф. Балтов.
„Предстои операция на момичето, което е по-тежко пострадало, което беше настанено в реанимацията веднага след провеждане на диагностичните процедури. При нея има счупване на таз и счупване на подбедрицата. Предстои днес да бъдат оперирани и стабилизирани“, добави той.
„Третото момиче е в добро състояние и днес най-вероятно ще бъде изписана, след като беше извършена оперативна интервенция. Тя беше с голяма контузно-разкъсна рана в областта на коляното, която беше обработена с упойка в операционната, отбеляза директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.
Той отбеляза, че травмите са тежки, но децата имат по-големи способности да се възстановяват. Ако това бяха възрастни пациенти, травмите щяха да са много по-тежки, коемнтира проф. Балтов.
Агенция „Фокус“ припомня: Четири деца на възраст между 15 и 17 години бяха блъснати от лек автомобил на кръстовището на бул. „Владимир Вазов“ и ул. „Васил Кънчев“. Инцидентът стана около 14.00 часа на 7 май. По първоначална информация водачът на лек автомобил „Мерцедес“ е загубил контрол над управлението и е блъснал децата, след което автомобилът е паднал в канала.
Пострадалите са откарани в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. След преглед, едно от децата – момиче на 15 години с навяхване на глезенната става, е отказало хоспитализация. В лечебното заведение остават друго момиче на 15 години с разкъсна контузна рана в областта на коляното, момче на 16 години със счупване на капачката на коляното и глезенна става и 17-годишно момиче със счупване в областта на таза и подбедрицата и с комоцио.