Проф. Атанас Тасев: Електроенергийната ни система е стабилна, а катастрофичните сценарии за нея – излишни

Ток, зима, електропроводи

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Заради продължителните минусови температури отчетохме 20-годишен рекорд в потреблението на ток. Потреблението на газ също скочи, вече се появиха хипотези за режим на тока, въпреки че енергийният министър в оставка Теменужка Петкова обяви, че до такъв няма да се стигне. Временно обаче ще бъде спрян износът на електроенергия от България. Какви ще са последиците? Анализ на състоянието на енергийната ни система очакваме от експерта проф. Атанас Тасев. Професоре, категорично ли няма опасност да се стигне до режим на тока?
Проф. Атанас Тасев: Понеже отсъствах известно време от страната, си позволих да се обърна към числата. Всеки, който желае да види какво е реалното състояние на електроенергийната система, трябва да погледне графиците на междусистемния обмен между България и региона по отношение на прехвърлянето на електроенергийна мощност. Вижда се, че критични дни са били 08.01, 09.01 и 10.01 от гледна точка на износ и транзит на електроенергия през България. Проблем е създал един от реакторите на АЕЦ „Черна вода“ в Румъния, но ако следваме графика, към днешна дата преносът на електроенергия отново се възстановява, което означава, че българската електроенергийна система е достатъчно еластична, разполага с достатъчно мощност, в това число – разбира се – и студен резерв, който вече е активиран. Следователно аз, гледайки числата, мога да потвърдя прогнозите на министър Петкова, че нашата електроенергийна система няма да доведе до спиране на износа на електроенергия поради това, че имаме остър дефицит в страната.
Водещ: Добре, тогава наложително и правилно ли беше снощното решение, че от утре в 13 часа временно ще спрем да изнасяме ток?
Проф. Атанас Тасев: Все още го няма графика за утре, но искам да Ви кажа, че министър Петкова действа проактивно, за разлика от своите предшественици. Това е мярка, която не е императивна. Това означава, че електроенергийният системен оператор (ЕСО), който е отговорен за стабилността на системата, има възможност, по силата на тази заповед, да реагира моментално, ако наистина възникне дефицит. Аз лично смятам, че няма да се стигне до това. Още повече, че в днешния график се предвижда нетният износ от България да бъде средно 475 MW. Можете да си представите, че това е доста солидна мощност. От Румъния предвиждаме да получаваме средно около 200 MW, което означава, че системата в региона се нормализира, така че да се предполага катастрофичен сценарий е излишно. Освен това мярката наистина може да позволи, ако ситуацията внезапно се влоши, нашата електроенергийна система да бъде достатъчен гарант за стабилността на доставките на енергия вътре в страната.
Водещ: Да, обаче по-рано пък същата Румъния отказа помощ на България, ние пък отказахме на Турция. Вчера се появи информация, че Гърция е на ръба на енергийните си възможности. Ще се справи ли като цяло Балканският полуостров с тази ситуация, която все още не е станала критична, да го кажем така, за да не създаваме апокалиптични сценарии, но пък и не е много лека?
Проф. Атанас Тасев: По-скоро това е интерпретация на медиите, че Румъния е отказала. Тя не е отказала, просто, както е известно, Румъния изнася електроенергия за региона. В графиците за 09.01 има нули, а нулите са на базата на това, че един от реакторите на „Черна вода“ спря. Така че това е по-скоро неправилна интерпретация. Проблем има, разбира се, в Северна Гърция, просто там системата не може да поеме количеството енергия, а самата Гърция е спряла износа именно поради това. Гърция получава доста сериозна мощност от нас и през нас ежедневно, така че това е една от причините, но не касае сценария, че – видите ли – сме имали спешна нужда от електроенергия и не сме я получили от Румъния.
Водещ: Около 2 млн. лв. са загубите на търговците на ток през последните дни, поне това съобщи председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия Мартин Георгиев. Как ще се отрази това на битовите потребители и ще се отрази ли въобще?
Проф. Атанас Тасев: В дадения случай говорим за износителите на ел. енергия, тоест наша електроенергия, която се изнася за региона, в никакъв случай не говорим за вътрешното потребление. Ето, вие току-що казахте, че за 20-годишен период имаме максимално потребление. Мисля, че сме потребявали средно 7700 MW мощност в предишните часове на предходните дни, така че няма никакъв проблем. Разбира се, че ако са сключени по-дългосрочни договори с потребителите, там има съответните гаранции, които – естествено – трябва да бъдат плащани, но това са рисковете на бизнеса. Следователно, в дадения случай не можем да виним никого, освен обстоятелствата тук. Държавата няма никаква вина.
Водещ: Да, ние никого не виним, просто питаме как ще се отрази това на джоба на обикновения потребител, когато трябва да си плати сметката?
Проф. Атанас Тасев: Обикновеният потребител консумира повече енергия, естествено, че трябва да плати повече, но това не е във връзка с дебалансите в региона на доставката на ел. енергия.
Водещ: Потреблението на газ за периода, за който говорим, също скочи. Можем ли да бъдем спокойни за газовите доставки тази зима?
Проф. Атанас Тасев: Скочи двойно. Никога не сме имали такова потребление. Обикновено в критични периоди сме имали между 10 и 12 млн. куб. м. на дневна база, скочило е на 16 млн., което означава, че ако се спрат доставките от Русия, както се казва: „Не дай, Боже“, наистина ще изпаднем в много тежка ситуация. Слава Богу, към днешна дата няма такива сигнали, поне в близките няколко дни.
Водещ: Тоест да Ви разбирам ли, че ако температурите се задържат толкова ниски, а се очаква поне до края на януари да е доста студено, ако въобще цялата зима е студена, не електроенергийната система – от гледна точка на доставките на ток и износа, цялото това отношение, би била проблем, а би бил проблем евентуален газов проблем? Извинявам се на слушателите за тавтологията.
Проф. Атанас Тасев: Да, точно така. През 2009 г. бях главен експерт на Комисията по енергетика и преживях целия този шок в нормативно, организационно и всяко едно отношение и зная реално какви бяха последствията за държавата. Но към днешна дата повтарям, че няма такива сигнали. Освен това си направих труда да попитам колегите от „Булгартрансгаз“. Няма намаление на налягането, освен това хранилището в Чирен е с максималния си капацитет 550 млн. куб. м. при максимален капацитет от около 4,5 млн. куб. м. на дневна база допълнително да вкарва в газопреносната система, така че засега няма симптоми за потенциална криза.
Водещ: В медиите се появиха публикации със следните изчисления: с около 15% по-високи сметки за ток. Те се базират на думите на представител на едно от трите електроразпределителни дружества. Тази прогноза на Вас струва ли Ви се реалистична? По-високи сметки за ток с около 15%?
Проф. Атанас Тасев: Аз казах, че по-високата сметка за ток не означава промяна на цената на тока, а просто по-висока консумация.
Водещ: Именно заради потреблението, поне това, което виждаме до момента.
Проф. Атанас Тасев: Да, разбира се. Нормално е това да се случи, защото ел. енергията има своята цена. Освен това знаете, че цената на свободно търгуваните количества, те са около 300 MW на дневна база, беше стигнала своя предел – почти 200 лв. за MW/h, след като през лятото се търгуваше на 60 лв. за MW/h. В този смисъл също ще има известна промяна в цените на доставката именно поради факта, че част от ел. енергията на разпределителните компании доставят енергия не само по дългосрочни договори в регулаторен режим, а и от борсата. Очевидно ще има и промяна в цената на ел. енергията, доставяна до крайния потребител.
Водещ: Проф. Тасев, имате ли информация, с която да си обясним първоначалните проблеми при активирането на студения резерв, за който споменахме в началото на разговора?
Проф. Атанас Тасев: Проблемите със студения резерв са, както се казва, по учебник. Студеният резерв означава, че централите трябва тепърва да влязат в режим. Влизането в режим на една термоцентрала е минимум 72 часа, свързано е с много висок разход на гориво, говоря за течни горива, за да се активират котлите и, разбира се, възможността за аварийност. Това, което получих като информация от колегите от Централното диспечерско управление, е, че всичко е минало нормално. Но е обичайно в подобни случаи, след като едно съоръжение не е било използвано, не е в горещ резерв, при натоварване да възникват техногенни ефекти. Както и Вашият автомобил – ако не го карате дълго време, нещо става с акумулатора, нещо става с водната система и т.н. Напълно е обичайно. Но този път Господ отново е нас, както се казва, нямаме аварии при активирането на студения резерв.
Водещ: И накрая да обобщим: няма проблеми с енергийната система, тя е стабилна, ще се справи с по-студените зимни дни, а пък ако имаме по-висока сметка за ток, това е просто защото сме потребявали повече електроенергия, няма проблеми с газовите доставки. Това ли е най-общо казано?
Проф. Атанас Тасев: Само ще добавя „засега“, защото никой не може да се ангажира с дългосрочна прогноза. Ако времето продължава така, възможно е да възникнат други непредвидени обстоятелства, така че сега трябва да се обърнем към метеоролозите, за да ни кажат каква е средносрочната прогноза и тогава наистина да се успокоим.
Лора ТЪРКОЛЕВА