Проф. Боряна Слънчева, неонатолог: Най-честите усложнения, до които водят преждевременните раждания, са свързани с незрялост на всички органи и системи

Най-честите усложнения, до които водят преждевременните раждания, са свързани с анатомичната и морфологична незрялост на всички органи и системи. Има скринингови програми в тази насока и рутинното им въвеждане и финансиране от НЗОК или МЗ ще имат действителен принос за намаляване на преждевременните раждания. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ за недоносените бебета неонатологът проф. Боряна Слънчева.

По думите ѝ през последните години за нашата страна процентът на недоносените бебета се движи в границата около 10-11% е близо е до средния в Европа, който е 10%. „Причините да се раждат толкова недоносени деца са от различно естество: социални (нисък социален статус, стрес), недостатъчна медицинска грижа на бременната жена (ликвидирана система на женската консултация), различни заболявания, свързани с бременността като прееклампсия, тромбофилия, увеличената възраст на майката за раждането на първо дете, която е над 30-32 години, асистираната репродукция и раждането след многоплодна бременност“, посочи проф. Слънчева. Тя допълни, че положителен ефект за намаляване на преждевременните раждания би могло да има подобрената здравна култура на младото семейство и по-добрата информираност при различни заболявания на бъдещата майка.

„Положителен ефект ще има осигуряването на това всички бременни да се наблюдават от специалисти акушеро-гинеколози и да има възможност да се провеждат скринингови и профилактични програми за ранно откриване на отклонения от нормалното протичане на бременността“, категорична е неонатологът.

Зорница КОСТАДИНОВА