Проф. Боян Дуранкев, икономист: Тази година България няма да изпълни един от критериите за влизане в чакалнята на Еврозоната

Тази година България няма да изпълни един от критериите за влизане в чакалнята на Еврозоната. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев. Той отбеляза, че покупката на самолетите F -16 ще увеличи дефицита в бюджета.„Отдавна се правят сметки, отдавна се гледа какво ще се проверява в България. Имаме някои диспропорции, дисбаланси, проблеми с две – три банки, но това се изчиства. Тъй като ЕС има полза от нас да бъдем в Еврозоната, очевидно е, че ще получим покана. И ако отговаряме на критериите, а тази година единият от критериите няма да бъде спазен, но ако отговаряме последователно критериите, това може да ни се прости и 2022 година най-рано да влезем в Еврозоната“, обясни икономистът.
За да получи страната ни покана за влизане в чакалнята на Еврозоната, догодина не трябва да се допуска отново по-висок дефицит в бюджета, допълни проф. Боян Дуранкев. Обещаният от страната ни дефицит е 2%, каза още икономистът.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА