Проф. Валентин Ненов: Учени от три континента обсъждат в Бургас как да се екстрахират ценни компоненти и да се увеличи добивът на енергия

Учени от три континента обсъждат в Бургас как да се екстрахират ценни компоненти и да се увеличи добивът на енергия. Това каза в предаването „Екологичен резонанс“ на Радио „Фокус“ проф. Валентин Ненов, зам.-ректор по научноизследователската дейност в университета „Проф. д-р Асен Златаров“ във връзка с домакинството на Бургас на Шестата Международна конференция с младежка сесия „Екологично инженерство и опазване на околната среда“. „Ние участваме с тези сравнително големи тимове от България в няколко проекта. Считаме, че тази конференция е продължение на нашата работа и в този смисъл е изключително полезна. Има участници от 12 държави, обагрят се мненията с разговори, дискусии и препоръки“, обясни той. По думите му разговорите му на сесията са насочени към извличане на енергия, ценни компоненти в т.ч. нутриенти, важни биогенни елементи като азот и фосфор от отпадъчни утайки, от всички отпадъци, които потенциално съдържат такива компоненти. „Технологиите и подходът са различни и имено това се дискутира – по какъв начин може максимално да екстрахираме ценни компоненти и да увеличим добива на енергия“, поясни проф. Ненов.
Той обясни и с какво ново се занимават изследователите от университета в Бургас. „Движим се по две писти. Едната е обработване на утайки от градски пречиствателни станции и торова маса от животновъдството чрез различни методи, така че да обогатим водна среда по отношение на азота и фосфора. И впоследствие да утаим този фосфор, амоняка и азота до ценни компоненти, превръщайки ги до т.нар. струвит магнезиево амониев сулфат, който представлява изключително ценна тор. Втората писта, по която се движим, е използването на биолитохимични системи, състоящи се от анодна и катодна камара. В първата въвеждаме органичен замърсител, който се разгражда, получават се електрони, които ние хващаме на катода. По този начин се получава електричество. Има нюанс, че може да се получи водород, така че те са многоцелеви системи без да се прилага външна енергия“, добави той.
Йоланда ПЕЛОВА