Проф. Валери Стефанов, НЛРС: Умението да се съхранява балансът на отношенията в природата е изключително важно

Проф. Валери Стефанов, член на УС на Националното ловно-рибарско сдружение и  член на Комисията по „Ловна етика, традиции и приемственост“, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 

  Водещ: Националното ловно-рибарско сдружение отбелязва 120 години от съществуването си. Това е повод за разговора ни в следващите минути с проф. Валери Стефанов – член на УС на сдружението и член на Комисията по ловна етика, традиции и приемственост. Основен принцип на организацията е „Природата не е храм, а работилница и в нея човекът е работник“. Какво означава това, ако трябва да го кажем с повече думи?

Валери Стефанов: С повече думи това означава, че човек трябва да се грижи за природата, за да отвърне на нейната грижа към него. В чисто ловен аспект, това означава много неща – грижа за дивеча, особено в кризисните периоди на годината, грижи за възстановяване на природата, защото ако няма природа, няма и дивеч. Така че това означава този образ на работилницата.

Водещ: Какво е  по-важно да осигурим храна на животните или да се погрижим за природата, за екологичното равновесие?

Валери Стефанов: Екологичното равновесие е изключително важно, защото като говорим за природата, говорим за една съвкупност от неща и в този смисъл умението да се съхранява балансът на отношенията в природата е изключително важно. Безспорно да нахраниш животните, когато са в кризисен период, най-вече през зимата, е изключително важно действие, но по-важното е това, за което си говорим – балансът.

Водещ: 120 годишна история отбелязва сдружението, това са много години, в които вероятно е надделявала традицията и приемствеността, за да продължи да съществува организацията?

Валери Стефанов: Така е. Първите наченки на организация на ловно движение все още са периода веднага след създаването на новата българска държава. 1884 г. в Търново е първата ловна организация. 1898 г. вече се създава сдружение на национално ниво. Това са много години. Това е повече от век. Това е една институция, можем да кажем, ловната организация, която е удържала на всякакви конюнктури, на всякакви превратности на историята. Тя неведнъж е била прицелвана да бъде манипулирана, закривана и прочие действия от страна на властта, но самият факт на нейното оцеляване, означава признание за нейната значимост.

Водещ: През годините как се развива интересът към сдружението? По-малко или повече ставата неговите членове?

Валери Стефанов: Организацията нараства непрекъснато, макар и с малък отлив в последните години. Той се дължи вероятно, на това че в чисто демографски план България се смалява. Но така или иначе да имаш 120 хиляди членове е  доказателство за сериозен интерес. Така че 120 г. история със 120  г. активни членове, мисля че показва какво представлява ловната организация, ловното движение в България.

Водещ: Кои са основните проблеми, с които се сблъсквате в съвременен аспект?

Валери Стефанов: Ловът е една многостранна дейност с много сложна организация. Те са разписани в Закона за лова и ние непрекъснато се стремим да оптимизираме, да съдействаме в посока усъвършенстване на законодателството, оптимизирането на управлението на ловното стопанство, грижата за природата и дивеча. Това са важни неща. За съжаление не винаги срещаме разбиране и не винаги сме готови, т.е. има насреща ни готови партньори да разбират проблемите. Но това, което можем, го правим.

Водещ: За съжаление през последните няколко седмици се заговори за африканска чума по свинете и у нас, която най-вероятно според експерти идва от Румъния.

Валери Стефанов: Тя отдавна се задава, огромен проблем е това наистина.

Водещ: Всъщност аз исках да ви попитам какви са мащабите на проблема у нас?

Валери Стефанов: Засега не са толкова големи, доколкото съм запознат. Аз не съм специалист точно в тази посока, но доколкото знам няма мащабно нашествие на тази чума, но така или иначе, след като при съседите се е появила, вероятно опасността да се появи при нас е голяма. И мерките, които се вземат в тази посока, ми се струват напълно адекватни. Т.е. да се намали популацията.

Водещ: Да, аз исках да попитам от гледна точка на ловните сезони, дали нейното разпространение налага и въвеждането на допълнителни мерки?

Валери Стефанов: Това вече ще се реши есента да се види каква е посоката на разпространение и мащабите най-вече на разпространение. И вероятно ще има промени в сезона на ловуването, в обхвата на ловуване и т.н. Но пак повтарям, това е въпрос вече на няколко месеца.

Водещ: Доколкото знам, проф. Стефанов, миналата година страната ни е реализирала 6 милиона лева приходи от ловен туризъм. Има ли страната ни потенциал, за да доразвива този вид дейност?

Валери Стефанов:  Вижте, страната ни има потенциал да развива. Тя е имала потенциал и в последните няколко десетилетия да развива подобен вид туризъм, подобен вид, да го кажем, най-точно търговия, защото това е изключително ефективна търговия. За съжаление, това което мога да кажа, че в България има достатъчно дивеч в тази посока, но трофейният дивеч намалява. И това е проблем. Трофейният дивеч е много труден продукт, отглежда се трудно, селектира се трудно и ние тук вече започваме да губим позиции.

Водещ: Т.е. интересът на чуждестранните туристи за този вид лов намалява, така да разбирам?

Валери Стефанов: Високите трофеи струват много скъпо, а като ги нямаме, значи приходите намаляват. Така че, разбира се, за други животни да, но примерно за един трофеен благороден елен селекцията е много трудно и съответно резултатите в тази посока не са особено обещаващи.

Водещ: Какъв едър дивеч у нас има за развитието на ловния туризъм?

Валери Стефанов: Благороден елен, елен лопатар, дива свиня. Това са интересни обекти, традиционни обекти за лов. Разбира се някои от ловните туристи предпочитат лов на хищници, това също е интересен лов. Лов на птици също има интересни посоки в номенклатурата. България е достатъчно добре стояща в предложението на ловни трофеи страна все още.

Водещ: Вярно ли е, че отстрелването на благороден елен може да достигне цена до 4000 евро?

Валери Стефанов: Може да достигне и до много повече, така че зависи от трофея, това са скъпи неща, наистина. Трофеят на благороден елен е много скъп.

Водещ: Това ли е най-скъпият трофей?

Валери Стефанов: За България в момента това е – не сме Африка, това е което може да се отстреля на високо ниво, говоря чисто пазарно.

Водещ: Води ли се някаква статистика дали желаещите за този вид лов са повече българи или повече чужденци?

Валери Стефанов: Има интерес и от двете страни. Има интерес и от български ловци, има интерес от чуждестранни ловци. Има много добре уредени ловни стопанства в България и те вероятно притежават достатъчно добра отчетност и статистика в тази посока.

Водещ: Какво си пожелавате, проф. Стефанов, в тези дни на отбелязване на тази кръгла годишнина?

Валери Стефанов: Знаете ли, за мен ловът е преди всичко много силна емоция и пожелавам една сплотеност на ловното движение в България, една силна колективна емоция. Празникът винаги е силна емоция.

 

Росица АНГЕЛОВА