Проф. Генчо Начев: Студът може да предизвика инфаркт

 

 

Проф. Генчо Начев,  изпълнителен директор на кардиологична болница УМБАЛ „Св. Екатерина“ в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ за това как ниските температури се отразяват на сърцето и сърдечносъдовата система. Пикът на инфарктите и инсултите от декември до януари. От днес започва сериозно захлаждане. Как ниските температури се отразяват на сърцето и сърдечно-съдовата система.

Водещ: Проф. Начев, как студът влияе на сърцето и сърдечно-съдовата система?

Генчо Начев: На първо място студът води до свиване на съдовете, а съдовете са навсякъде в тялото на човека във всички органи, не само в сърцето. Но когато съдовете на сърцето се свият, това се получи с един спазъм, тогава приходът на кръв със съответно хранителните вещества и кислород, която тя носи към сърдечния мускул, намалява и оттам с всичките рискове при намаления кръвен поток, при намалената скорост на кръвта могат да се получат съсиреци в съдовете, особено там където има стеснение и да се стигне и до инфаркт. Така че това е механизмът на действие на студа. И затова в такова време хората, които имат сърдечни оплаквания, трябва да се пазят от излагане на директен студ, да бъдат добре облечени, когато се налага така или иначе да излязат и да се подложат на външните климатични условия. И най-важното е, ако имат някакви симптоми, независимо и най-малките от тях, трябва да се допитат до лекар.

Водещ: Преди да поговорим за хората със сърдечни заболявания, какви са симптомите при здрави хора, които показват, че студеното време влияе на организма и по-специално на сърдечно-съдовата система и сърцето?

Генчо Начев: Основното, което показва, че се повлиява сърцето, е ускорението на пулса и в повечето случаи и покачване на кръвното налягане, защото спазмът на съдовете, особено в периферията, води до центриране на кръвообращението в големите съдове на тялото, както и изстиване на стъпала, дланите на ръцете.

Водещ:  Тези, които не знаят, че имат сърдечни заболявания, вероятно зимата е сезонът, през който могат да разберат това. Какви са симптомите и за какво трябва да обърнат внимание и да се допитат до лекаря.

Генчо Начев: Първият симптом е чувството за тежест, болка, неудобство, дискомфорт в областта на сърдечната област, свързано с изтръпване на лявата ръка – понякога, невинаги. Може да се получи болка отзад между плешките, в зависимост от това коя от коронарните артерии е засегната. Другото, което е – са ритъмни нарушения като екстрасистоли, като ускоряване на пулса. При някои пациенти, които имат обективни основания за това, може да се стигне до излизане от ритъм, тоест изпадане в аритмия, в абсолютна аритмия. Всичко това са показатели, симптоми, които недвусмислено говорят, че има нещо, свързано със сърцето. Така че трябва да се иска експертна квалифицирана консултация от кардиолог.

Водещ: Много уязвими през зимата са хипертониците. Защо това е така? Има ли нещо по-различно и какво трябва да предприемат те през студените дни?

Генчо Начев: Нищо по-различно от това, което останалите трябва да предприемат. Трябва да си следят редовно кръвното налягане и когато видят, че то е увеличено, независимо от терапията, ако се забелязва едно сравнително стабилно покачване на кръвното налягане, трябва да отидат при кардиолог, който да промени терапията съобразно показателите. Тогава се прави една кардиограма от 24 часа или така наречения Холтер кръвно налягане и се вижда какви са промените му в денонощието. Те съответно се свързват с излагане или не на климатичните условия и се свързват със студа или не, или може да са други причини. Само така въз основа на определени изследвания и обективизиране на състоянието може да се постави точна терапия.

Водещ: Освен хипертонията, кои са другите заболявания на сърдечно-съдовата система, които се повлияват от студа?

Генчо Начев: Всичко, което е свързано със сърдечно-съдовата система, се повлиява от студа. Основният механизъм, по който се проявява всичко това, е спазмът, който настъпва, особено в малките – артериолите и капилярите в тялото.

Водещ: Какви други практичните съвети бихте допълнили?

Генчо Начев: Топли течности, до минимум да се сведе излагането на външни климатични условия. Особено когато ниската температура е свързана и с вятър, защото тогава вече дори -5 градуса могат да се усещат като -15.

Водещ: В сезона сме на грипните епидемии. Как грипът може да усложни рисковите фактори за сърдечно-съдовата система?

Генчо Начев: Особено в случаите, когато има засягане на клапите на сърцето, един грип – неправилно лекуван, може да доведе до инфекция на клапите с развитие на еднокардит. По същия начин една такава вирусна инфекция може да прерасне в бактериална и да увреди самия сърдечен мускул, тоест да се стигне до миокардит с възпаление на мускула на сърцето с отпускането му и съответно всички последствия като крайната фаза е сърдечна недостатъчност. Така че не трябва да се неглижира грипът, да се смята, че това е нещо едва ли не, което може да се кара на крак. От една страна, заради собствената сигурност. От друга страна, заради сигурността на околните, за да ги предпазим от заразяване с тези вируси. Вирусите са доста сериозна заплаха за здравето на човека и затова навреме трябва да се вземат мерки

Водещ: Според статистиката увеличава ли се броят на хората със сърдечно-съдови заболявания у нас?

Генчо Начев: Такава статистика бих казал, че не е съвсем точна в България и ще ви кажа защо. Защото с тази система на финансиране от касата вече няма реална статистика. Знаете, че много хора се приемат по клинична пътека, която е свързана със сърдечносъдовите заболявания без да са сърдечносъдови болни, за да се отчитат, да си прибират пари и така нататък. Така че аз не вярвам на статистиките, които в момента се правят в България. Но недвусмислено и сигурно се увеличава делът на сърдечносъдовите заболявания в общата смъртност на българските граждани.

Водещ: Разбрахме, че зимата обостря някои симптоми, но какво друго води до сърдечно-съдови заболявания?

Генчо Начев: Това е горе-долу половината учебник по кардиология. Ако трябва да говорим за клапните заболявания, един ревматизъм или инфекциозни заболявания водят до нарушение на структурата на клапите и оттам на клапни пороци. Всички фактори, които, като нездравословен живот, като алкохол, тютюн, липса на двигателна активност, застоял живот, на първо място – стрес и прочие и прочие, водят до развитие или ускорение на развитието на артериосклерозата на коронарните съдове и оттам до исхемичната болест на сърцето. Всичко, което води до хипертония, самата хипертонична болест създава след себе си условия за развитие на исхемична болест на сърцето и ред други заболявания, свързани с това. Диабетът, повишеното ниво или нарушения липиден профил, също е един от факторите за развитието на исхемичната болест на сърцето. Така че ужасно много са етимологичните фактори, които оказват влияние върху развитието на сърдечносъдови заболявания.

Елеонора Чолакова