Проф. Георги Близнашки: В юридически план бъдещото Народно събрание не е ангажирано с инициативите, с които е сезирано 43- то НС

В юридически план бъдещото Народно събрание не е ангажирано с инициативите, с които е сезирано 43- то НС. Това коментира за Радио „Фокус“ експертът по конституционно право проф. Георги Близнашки във връзка с резултатите от референдума за въвеждане на мажоритарна избирателна система. „Всичко ще трябва да започне отначало. Разговорът е изключително важен. Не забравяйте, че самият аз подкрепих инициативата за изборна реформа през 2013 година. Политиците не се вслушаха, наложи се нов референдум да бъде свикан. Очевидно е, че има нагласи в обществото правилата да се променят, но това трябва да стане с оглед на националните интереси, а не под диктовката на от случайни фактори и настроения, които изкуствено се стимулират чрез обработката на общественото мнение“, коментира професорът.

„Критериите за промяна на изборното законодателство трябва да бъдат националните интереси, а не обществените, които много често са променлива величина и могат да се окажат в погрешна посока“, допълни проф. Георги Близнашки.