Проф. Георги Камарашев, зам.-кмет: Въпреки, че вече бяха доставени два транша с помощи за Хитрино, дарителската акция продължава

Въпреки, че вече бяха доставени два транша с помощи за Хитрино, дарителската акция във Велико Търново продължава. Какво е направено до момента и какво предстои, прочетете в интервю на   Радио „Фокус“ – Велико Търново със зам.-кмета на Общината проф. Георги Камарашев.

 

Фокус: Община Велико Търново беше една от първите, които започнаха дарителска за пострадалите в село Хитрино. Вече беше изпратен и втория транш от помощта, която се събира в региона. Активни ли са великотърновци.

Проф. Георги Камарашев: Да, точно така. По идея на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов бе отправен апел към търновци и към производителите от региона за предоставянето на помощи за пострадалите при инцидента в село Хитрино. По искане на потърпевшите, призовахме хората да не изпращат неща, които няма да влязат в употреба. Събираме основно хранителни продукти, защото това е нещото, от което хората имат нужда. Трябва да подчертая, че се отзоваха много фирми и граждани. Производствените цехове предоставиха голяма част от пакетираните си продукти. Включи се и една от най-големите сладкарски компании в региона. Освен това бе осигурено и около тон брашно, от друга фирма. Трета производствена компания от Кнежа предостави 2 160 бутилки олио.  Бяха дарени и постелъчни принадлежности, които също са много необходими в момента. Една от големите хранителни вериги в града предостави 20 комплекта, които са нужни за пълното оборудване на кухнята на едно домакинство. Имаше и дарения от граждани, като основното ни изискване беше – ако са дрехи, те да са нови, а не втора употреба. Всичко беше доставено на два  транша. Първият беше преди два дни, а вчера сутринта изпратихме и вторият, с две големи превозни средства.

Фокус: Казахте, че много граждани от региона са се отзовали на Вашия апел. Какво даряват те – храна или дрехи?

Проф. Георги Камарашев: По-скоро, основно  дрехи и постелъчни принадлежности. Имаше хора, които донесоха одеяла с етикетите, например. Това искахме ние, основно. Аз бях на място в селото и видях, че в складовете с помощи има много дрехи и обувки, затова и хората не се нуждаят от други.

Фокус:  Каква е обстановката днес там, през Вашите очи, след като сте били и на мястото на инцидента?

Проф. Георги Камарашев: През моите очи, Вие знаете, че аз съм бил офицер и съм свикнал на ред, видях, че в село Хитрино има такъв и държавата е на мястото си. Наистина, самото село е блокирано, не може да се влиза в него и според мен това е правилно, защото там се извършват много сложни и опасни операции. Но аз говорих с хората и те казаха, че имат осигурен достъп до къщите си, разбира се, с полицейско присъствие и за кратко време. Това се прави, защото те все пак имат животни, които трябва да се хранят. Искат да нагледат имотите си, има вода, която трябва да се спре, но хората са спокойни и нямат опасения, че някой може да посегне на имота им. Това е така, защото полицията наистина охранява региона денонощно. Самите жители подчертаха, че района е населен предимно със смесено население – от българи и турци, и от години там кражби няма. Така, че в това отношение те са спокойни. Притеснени са , разбира се, че не могат да си върнат имотите. Но, от разговорите, които проведох с тях, осъзнах, че те добре разбират, че се извършват опасни манипулации и държавата предприема тези мерки, за да няма последващи неприятни ситуации.

Фокус:  Можем ли да обобщим, че обстановката се успокоява, до колкото това е възможно в момента?

Проф. Георги Камарашев:  Да, точно така.  От това, което видях на място, мога да обобщя, че картината се успокоява. Разбира се, че хората са притеснени, че не могат да си влезнат в имотите. Сами осъзнавате, Вие и Вашите читатели, че дори да си настанен при близки хора, няма как да стоиш там две седмици. Никой не би се чувствал комфортно. Но от разговорите с хората и от това, което видях, пак мога да кажа, че държавата си е на мястото и това е начинът, по който трябва да се процедира.

Фокус:  След като вече бяха доставени два транша от Велико Търново, продължава ли кампанията?

Проф. Георги Камарашев:  Продължава, разбира се, по същия начин, както беше организирана и до сега. Приемаме помощите, ще организираме транспортирането, когато се съберат достатъчно вещи. Лично искам да благодаря на транспортната фирма, която пое доставката на втория транш, който беше много голям. Изпратихме  две транспортни средства – един камион и един голям бус, които заминаха за тяхна сметка.

Фокус:  След като кампанията продължава, може ли да припомни отново къде хората могат да даряват и да обобщим как те могат да се включат?

Проф. Георги Камарашев:  В сградата на Общината. Информация може да бъде намерена и на интернет сайтът ни, и в медиите. Дадени са координати и телефони за връзка. Хората винаги могат да дойдат и на място, в сградата на Общината. На портала имаме оперативни дежурни, които приемат вещите, освен това изготвят и протоколи за това, какво са взели. Съхраняваме всичко събрано в Голяма зала  и когато се натрупа достатъчно голямо количество, ние го транспортираме до село Хитрино.

Фокус:   Нека уточним, Вие не приемате финансови средства, за това има банкови сметки?

Проф. Георги Камарашев:  Да, точно така. Има си сметка, тя също може да бъде намерена в интернет. С парична помощ помогнаха две големи хранителни вериги – една от Велико Търново и една от Горна Оряховица. Едните преведоха 20 хиляди лева, а другите около 30 хиляди.

Луиза ТРАНЧЕВА