Проф. Георги Камарашев, зам.-кмет: В инвестиционната програма на Общината са отчетени предложенията на гражданите и политическите сили в ОбС

В инвестиционната програма на Община Велико Търново за 2019 година са отчетени както предложенията на гражданите, така и тези на представителите на политическите сили в местния парламент. Това обобщи в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ зам.-кметът на проф. Георги Камарашев. През настоящата година размерът й е рекорден, а в какво ще бъдат вложени средствата, къде и какви ремонти предстоят, прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Проф. Камарашев, през настоящата година освен, че бюджетът на Община Велико Търново е по-висок, в сравнение с миналогодишния, повече средства са отделени и по инвестиционната програма. Нека на кратко обобщим в какво ще бъдат вложени те, кои ще са най-мащабните ремонтни дейности и кога се очаква да започнат?

Проф. Георги Камарашев: Да, Вие сте права. За втора поредна година имаме много голяма амбиция, насочена към инвестиционна програма. За тази година имаме около 28 милиона лева. Държа да отбележа, че освен от европроектите и от собствено финансиране, кметът Даниел Панов успя да защити приоритетите на Велико Търново пред правителството и ние получихме и допълнително сериозно финансиране. Инфраструктурата е един от големите акценти на инвестиционната програма. Вече сме започнали подготовката за строителството на новата пътна връзка към 25-хилядния квартал „Бузлуджа“ и съседния комплекс „Зона В“. През пролетта предстои доизграждане и довършване на пет улици в кв. „Картала“, които чакат вече десетилетия, както и една основна улица „Драган Цончев“ в кв. „Зона В“. Освен това имаме амбицията да завършим и дългоочакваното футболно игрище в района на Спортното училище, където ще се създадат условия младите таланти да тренират. Освен това, много важен обект е и новата детска градина със 120 места за деца в „Зоната“. Това включва, разбира се, и още допълнителни обекти към инфраструктурата за отглеждане на децата. Ще бъде завършен и вторият корпус на детска градина „Здравец“, за който също имаме финансиране. Изобщо, в момента работим по 10 европейски проекта, на стойност около 30 млн. лв. В процес е разработка и одобрение на още 10 проекта, които са за над 40 млн. лв. за следващата година. Сред тях е интегрирания градски транспорт, който ще бъде предшестван и от разработване на генерален план за организация на движението в града. Този проект – за транспорта ще облекчи много трафика и ще създаде безопасни условия за транспорт в града. Освен това вече започваме работата и по района на Старо военно училище. За тази година имаме заделени около 350 хиляди лева за проектиране на новата сграда в новия градски център. Така, че се надявам през следващата година да започне и строителството на тази сграда. Изобщо, програмата е доста амбициозна.

Фокус: Вие изброихте почти всички сфери на живота – транспорт, образование, култура, спорт. Сроковете за стартиране на проектите до края на годината ли са?

Проф. Георги Камарашев: е, през тази година, както казах, ще бъдат реализирани около 10 проекта за около 30 милиона лева, като сред тях има и такива, на които предстои завършване. Предстои и да финализираме сключването на договорите за следващите 10 проекта, за 40 милиона и те ще бъдат стартирани през следващата година.

Фокус: Тъй като си поставяте доста високи цели, смятате ли, че ще успеете да ги постигнете?

Проф. Георги Камарашев: Ние сме направили съответните разчети и смятаме, че програмата ни е напълно реализуема, въпреки, че е много амбициозна.

Фокус: Има ли сфери, за които не успяхте да отделите време и финанси на този етап или съумяхте да набележите най-наболелите проблеми?

Проф. Георги Камарашев:  Да, точно така. Ние сме набелязали най-наболелите проблеми на гарда. Разбира се, че винаги има и допълнителни неща, които да се желаят. Искам да подчертая, че  в инвестиционната програма сме отчели предложенията на гражданите, както и тези на политическите сили, които са представени в градския парламент.

Фокус: Споменахте в началото изграждането на нова пътна връзка към кв. „Бузлуджа“, нека кажем малко повече за това. Какво се прави в момента и кога ще започнат реалните ремонти?

Проф. Георги Камарашев: Те вече започнаха. В момента се прави разчистване на терена и в първия удобен момент, когато времето го позволи, започваме строежът.

Фокус: Какъв е крайният срок?

Проф. Георги Камарашев: Мисля, че до средата на лятото проектът трябва да е приключил.

Луиза ТРАНЧЕВА